Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Ida Ölmedal ny kulturchef för HD och Sydsvenskan

Ida Ölmedal tillträder som chef för HD:s och Sydsvenskans kulturredaktion i oktober. Nuvarande kulturchefen Rakel Chukri blir kvar på tidningarna som profilerad skribent.

– En lösning som nästan är för bra för att vara sann, säger ansvarig utgivare Pia Rehnquist.
Ida Ölmedal, tillträdande kulturchef på HD-Sydsvenskan.Bild: Hussein El-alawi
Ida Ölmedal är 29 år och uppvuxen i Munka Ljungby utanför Ängelholm. Hon arbetar för närvarande på Expressens kulturredaktion och kom dit från magasinet Fokus. Precis som sin företrädare på posten lyfter Ida Ölmedal själv fram studenttidningen Lundagård i Lund som en viktig erfarenhet.
– Med Ida får vi en begåvad, driven, bildad och rolig kulturchef, säger Pia Rehnquist.
HD:s chefredaktör Jonas Kanje lyfter fram Ida Ölmedals uppväxt i Munka Ljungby:
– Hon har en naturlig förankring i nordvästra Skåne tack vare det. Sen är hon redan en riktigt stark röst i Kultursverige.
Den tillträdande kulturchefen själv ser mycket fram emot sitt nya uppdrag.
– Det känns underbart att få jobba på HD och Sydsvenskan med Skåne som utgångspunkt. Jag tänker ibland på Skåne som en förtätad version av Sverige med landsbygd, universitet och storstadsmyller alldeles intill varandra. Som samhällsintresserad journalist har jag längtat efter att jobba mer med “fötterna i myllan”, utifrån en geografisk plats, snarare än svävande i ett debattmoln.
Kommer läsarna att märka någon skillnad på journalistiken?
– De kommer att känna igen sina smarta och bildande kultursidor. Jag hoppas att de också kommer att märka av mitt intresse för nya former av kulturjournalistik på nätet. Det kan bli kritikpoddar, livegonzo eller annat – men jag tror faktiskt också på en ny glansperiod för det klassiska kulturreportaget.
Att tidningarna samtidigt kan behålla nuvarande kulturchef Rakel Chukri, som kommer att fokusera på skrivandet, ser de båda chefredaktörerna som en otroligt stor tillgång för både läsare och organisationen.
– Det känns väldigt bra! Jag har varit kulturchef i exakt tio år och är enormt stolt över vad jag och mina kollegor har åstadkommit. Men det senaste året har det kliat allt mer i fingrarna – jag har längtat efter att få mer tid åt det egna skrivandet. Nu infrias den önskningen, säger Rakel Chukri.
– Att vara kulturredaktör innebär att man har ett av Sveriges mest inspirerande och roliga jobb. Man arbetar med fantastiska skribenter och kreativa format. Under det här decenniet har jag arbetat hårt för att kultursidan ska rymma allt från skarp idédebatt till konstnärliga texter och våra artiklar har engagerat och nått ut såväl lokalt som nationellt. Bättre betyg kan man inte få på en kultursidas relevans.
Gå till toppen