Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Labyrint och hopphage – så blir det nya lekkonstverket vid Konsthallen

I oktober placeras nya konstverk ut alldeles utanför Lunds konsthall. Danska konstnären Molly Haslund fick uppdraget att göra ett verk som inbjuder till lek.

Molly Haslunds modell över konstverken.Bild: Molly Haslund
– Det gör platsen intressant men är samtidigt diskret och stör inte flödet av människor på torget, säger Ulrika Liljenström, projektsamordnare för offentlig konst i Lunds kommun.
Konstleken består av tre delar: Hagen ”Jump in jump out”, labyrinten ”Short cut fountain” samt skulpturen ”Magic circle”. Hagen formas av vit gatsten medan de andra två verken tillverkas av rostfritt stål.
Stålräckena i labyrinten blir inte högre än 40-60 centimeter och det främst av säkerhetsskäl. De ska inte inbjuda till att göra volter som leder till att någon slår huvudet i gatstenen. Något mjukt underlag, som på lekplatser, blir det inte.
Hopphagen leder in till Konsthallens entré och stålräckena integreras med fontänen som redan finns i marken.
Konstnären Molly Haslund från Danmark har gjort många utställningar i sitt hemland, men även på Wanås i Skåne.
– Hon arbetar mycket med rörelse och hur vi förhåller oss till vår omgivning. Det var mycket därför vi valde henne. Det ska vara ett konstverk, men det lekfulla ska stå i fokus, säger Ulrika Liljenström.
Bland Molly Haslunds tidigare konstverk finns en en gungställning för åtta personer där alla måste gunga i takt för att inte krocka. Någon sådan blir det inte på Mårtenstorget. Utanför konsthallen premieras säkerheten framför spektakulära performanceolyckor.
Det är spontanleken man är ute efter.
– Vi vill uppnå en lekfull plats som både har en konstnärlig utformning och inbjuder till interaktion och lek, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden., den nämnd som gav uppdraget till Molly Haslund.
– Det är inte vi politiker som designar och anlägger. Konstnären får fria händer att utforma något utifrån att det ska vara säkert för barn, hållbart och så vidare.
Om Emma Berginger fått som hon vill hade konstleken gärna fått breda ut sig över parkeringsplatserna.
– Det här kan man se som ett första steg mot att göra Mårtenstorget mera barnvänligt. Vi i Miljöpartiet skulle helst vilja att man tog bort bilarna och skapade mer utrymme för barn och lek.
Budgeten för konstprojektet ligger på 1,3 miljoner kronor och inkluderar markarbeten.
– När det väl kommer på plats hoppas jag att Lundaborna kommer och testar det. Sedan tror jag säkert att det, som när det gäller all konst, kommer en diskussion om huruvida det är snyggt eller fult. Det är fantastiskt med den offentliga konsten, att den berör oss alla.
Modellen sedd ovanifrån. Den svarta klossen är entrén till konsthallen.Bild: Molly Haslund
Gå till toppen