Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Liberalerna i Malmö: Nyinflyttade med jobb ska få förtur till bostad

Jobben, tryggheten och skolan. Det är Liberalernas tyngsta argument för att få Malmöbornas röster i kommunvalet på söndag. ”Fler med inkomst behöver bosätta sig i Malmö”, säger Roko Kursar, Liberalernas toppkandidat i Malmö.

Roko Kursar, förstanamn för Liberalerna i Malmös kommunfullmäktigeval.Bild: Hussein El-alawi
För fyra år sedan röstade 5,4 procent av Malmöborna på Liberalerna i kommunfullmäktigevalet. Nu hårdsatsar partiet, tillsammans med den borgerliga alliansen, på att bryta ett 24-årigt socialdemokratiskt styre.
I Liberalernas valmanifest är det jobben, tryggheten och skolan som får störst fokus.
Har du fått jobb i Malmö? Men ingen bostad? Då vill Liberalerna att du ska gå före andra i bostadskön, som också vill flytta till Malmö men som inte har jobb.
– Vi kallar det näringslivsförtur. Fler med inkomst behöver bosätta sig i Malmö, säger Roko Kursar (L).
Väntetiden till en lägenhet via Boplats Syd, kommunens bostadsförmedling, ligger på ungefär fyra år.Bild: Patrik Renmark
Vad säger du till de som tycker att det är orättvist att alla inte får samma chans att flytta till Malmö?
– Det är inte rimligt att en arbetslös, i till exempel Gällivare, får en bostad i Malmö före en annan Gällivarebo som har fått jobb i Malmö.
Läs också Alliansens vallöfte: Kraftigt minskad arbetslöshet
Går du på socialbidrag? Då vill Liberalerna ”införa ett system med krav på motprestation”.
– Om man är arbetsför och får försörjningsstöd ska man också ta de chanser och möjligheter som samhället erbjuder. Det kan handla om att göra sig anställningsbar eller bli anvisad till en speciell utbildning, säger Roko Kursar.
Går du i skolan och känner att du ligger före resten av klassen? Då vill Liberalerna ge dig bättre stöd genom att införa ”nivågruppering i klassrummet”.
– Elever ska sporras och få stöd för att förverkliga sin fulla potential. Det ska finnas olika grupper i klassen baserat på vilka nivåer eleverna ligger på. Det innebär också att de elever som behöver extra stöd ska få det.
Läs också Alliansen i Malmö vill göra rektorstjänster tidsbestämda
För att skapa studiero i Malmöelevernas klassrum vill Liberalerna även införa ”ordningsomdömen”.
– Gärna redan i mellanstadiet. Men det är professionen som får bestämma det. Och vi vill ge rektorer större ansvar och frihet på skolorna. De ska vara skolledare, inte byråkratiska mellanchefer.
Med hjälp av 100 lokala trygghetsvakter vill partiet göra Malmö tryggare.
Läs också Alliansens löfte till Malmöborna: 100 kommunala ordningsvakter ska anställas
– Genom sin blotta närvaro kan trygghetsvakterna förebygga eventuella brott. Egentligen behövs det fler poliser, men det kommer ta flera år att lösa.
Liberalerna i Malmö vill anställa 100 kommunala ordningsvakter. På bilden syns ordningsvakter och poliser utanför en fotbollsmatch.Bild: Patrick Persson
Uppemot 4 000 Malmöungdomar kan vara utsatta för hedersförtryck, enligt Malmö stad. Därför vill Liberalerna inrätta en hederssamordnare och ett kommunalt hedersråd.
– I hedersrådet ska experter och berörda samlas för att ha en kontinuerlig dialog med kommunen.
Gå till toppen