Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lund kan få ett näringslivsbolag

Lund kan bli bättre på att stötta företagare. Det anser Moderaterna som vill utreda förutsättningarna för ett näringslivsbolag. Vid kommunstyrelsens senaste möte fick partiet medhåll av den politiska majoriteten.

När Lund hamnade på 132:a plats i Svensk näringslivs ranking från 2017 om företagsklimatet i kommunen blev Moderaterna oroade.
Något måste göras, ansåg partiet och levererade senare en motion om att låta ett utreda möjligheterna att bilda ett näringslivsbolag med utvecklingsansvar för näringslivsfrågor i hela kommunen.
Tanken är att bolaget ska bestå av tre ägare som vardera äger en tredjedel av bolaget. Lunds kommun ska ha minst en tredjedel och stå för minst en tredjedel av finansieringen. De övriga delarna ska ägas av en företagarsammanslutning samt större företag som kan avsätta resurser i bolaget.
– Ett sådant bolag finns i Staffanstorp och har lyckats väldigt bra där, säger Christer Wallin (M).
Idén är att bolaget ska ge rådgivning och stötta företagare i kontakter med myndigheter. Placeringen, anser partiet, bör vara i östra delen av kommunen.
En majoritet i kommunstyrelsen ställer sig nu bakom motionen. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig.
– Vi gillar inte bolagiseringar som innebär att man får mindre möjlighet att styra politiskt. Ett bolag lyder under en annan lagstiftning och står mer självständigt än vad en förvaltning gör. En bolagisering innebär kanske mindre långbänk men då blir det på bekostnad av det demokratiska och politiska inflytandet, säger Hanna Gunnarsson (V).
Gå till toppen