Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

M vill införa röntgenpeng och utreda Sus

I valrörelsens sista minuter kastar Moderaterna in nya vårdvallöften: att införa en röntgenpeng, och att utreda effekterna av sammanslagningen av Skånes universitetssjukhus, Sus.

Partiet har tidigare satt som mål att införa tio nya vårdval i Region Skåne, alltså där patienter får välja mellan offentlig och privat vårdgivare. Öron-näsa-halsvård står på den listan, och nu preciserar Moderaterna att en sådan mottagning bör etableras i Malmö.
Universitetssjukhusen i Lund och Malmö slogs ihop till Sus i januari 2010.Bild: Johan Nilsson/TT
Mest uppseendeväckande är förslaget att tillsätta en extern utredning som ska utvärdera sammanslagningen av sjukhusen i Lund och Malmö till Skånes universitetssjukhus. Den skedde 2010, då alliansen + MP styrde Region Skåne.
– Utredningen skulle titta på ekonomiskt resursutnyttjande, rikssjukvården, hur köerna utvecklats, om administrationen ökat, hur kvaliteten ser ut och medbestämmande för personalen, sade Carl Johans Sonesson (M) vid presentationen.
Vad ska utredningen leda till?
– Det ska leda till att vi får veta mer om sammanslagningen, som det gick rätt mycket prestige i. Blev det så bra som vi tänkt oss? svarar Sonesson.
Alliansen i Region Skåne har sedan tidigare på sitt program att man vill ändra organisationen i skånsk sjukvård så att alla sjukhus har en egen politisk styrelse. Sus är så stort att det har en egen styrelse.
Är ert mål att dela upp Sus i två delar igen?
– Nej, det är inte ett mål. Målet är att få redan på fakta, för hur vi ska se på Sus i framtiden.
Efter att de två sjukhusen slogs samman förekom protester när olika specialiteter och resurser flyttades mellan Malmö och Lund. Moderaternas utredningsförslag är ett resultat av att man lyssnat på signaler från personalen, enligt Carl Johan Sonesson.
Förslaget om en röntgenpeng, så patienter ska kunna boka in sig på valfri privat eller offentlig mottagning, är enligt M ett sätt att minska vårdköerna. Bristande kapacitet för bilddiagnostik sjukhusen gör idag att exempelvis cancerbehandlingar bromsas upp.
Gå till toppen