Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Einar Larsson

Tidigare riksdagsledamoten för Centerpartiet och landshövdingen i Kristianstads län Einar Larsson, Skillinge, har avlidit i en ålder av 93 år.

Einar Larsson.Bild: Anders Norrsell
Vi i Centerpartiet, hans närmaste och många andra har sorg över Einar Larssons bortgång. Men glädjen finns kvar över våra möten med honom och tacksamheten för allt vad han uträttat för oss och samhället.
I sina tre utgåvor av böckerna ”Russin ur min kaka”, varav den sista kom ut så sent som i somras, har Einar beskrivit egenupplevda händelser från hembygden på Österlen från 1930-talet och fram till FN:s säkerhetsråds besök på Backåkra i april 2018.
Einar hade glädjen att vara klar i tanken ända till livets slut. Det är få förunnat att ha upplevt och fått gjort så mycket under sitt liv som Einar fick. Dessutom kunde han glädja oss andra genom att ofta skämtsamt berätta och skriva om det.
Redan i ungdomsåren engagerade sig Einar Larsson i Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, SLU. I landstinget var han redan som ung landstingsman ordförande i direktionen för Simrishamns sjukhus.
I riksdagen blev Einar Larsson en ledande talesperson för Centerpartiet i jordbruks- och landsbygdsfrågor. Hans skicklighet som talare och debattör gjorde honom uppskattad inom partiet och fruktad av de socialdemokratiska regeringarnas företrädare i och utanför riksdagen.
Under sina 25 år som riksdagsledamot, 1960–1985, fick Einar Larsson många uppdrag inom och utanför riksdagen. Han företrädde Sverige både i Europarådet och i Förenta Nationerna i New York. Där kom hans goda språkkunskaper, debattskicklighet och förmåga att lätt få kontakter väl till pass.
Men han förlorade inte markkontakten för även jordbruket hemma på Larsbo i Borrby skulle skötas. En närhet till jordbrukets verklighet som var viktig i kontakten med partimedlemmar och lantbrukets företrädare vid otaliga möten runt om i landet.
Einar Larsson blev landets förste politiker som i riksdagen använde ordet miljöpolitik. Det var i en riksdagsmotion 1962, inspirerad av forskaren Lennart Levi, senare professor i miljömedicin. Motionen följdes upp av Centerpartiet med krav på utarbetande av ett miljöpolitiskt handlingsprogram. Även om Centerpartiets krav då avvisades lades med detta grunden till ett miljötänkande i svensk politik.
Under åren 1973–1985 var Einar Larsson ordförande i riksdagens Jordbruksutskott. Det var under en tid då Centerpartiet med Thorbjörn Fälldin som partiledare fick upp till 25 procent av väljarnas röster och bröt 40 års socialdemokratiskt styre. I Einars egen valkrets, Kristianstads län, var partiets andel av rösterna ännu högre.
Einars intresse för miljöfrågor lade grunden för att göra miljöpolitiken till en viktig centerfråga. Senare har det utskott han en gång ledde blivit riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
År 1985 blev Einar Larsson landshövding i sitt hemlän. Han var en landshövding som kom att uppskattas av länsstyrelsens anställda och av länets invånare. Residenset i Kristianstad hade i Einar och hans Karin-Marie ett värdpar, som skapade kontakter viktiga för länets utveckling.
Vi kommer alltid att minnas våra möten med Einar Larsson med stor glädje.
Per-Ingvar Johnsson
riksdagsledamot (C), Åhus
Birte Sandberg
gruppledare (C) i Region Skåne, Tomelilla
Gå till toppen