Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

MP vill ha en koldioxidbudget

För att hålla bästa möjliga koll på utsläppen krävs en speciell budget, enligt MP.

Med Parisavtalet som utgångspunkt vill Miljöpartiet bryta ner de maximala utsläppen på kommunal nivå. Med utgångspunkt från det införs en budget, en gräns som inte får överskridas.
Lunds kommun verkar klara utsläppsmålen till år 2020, men sedan menar Miljöpartiet att de lågt hängande frukterna är plockade. Det blir svårare till 2030.
– Då ska det reduceras med 80 procent jämfört med 1990. Ju mer man ska minska, desto kraftfullare åtgärder fordras, säger Ulf Nymark (MP), ordförande i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott.
Det är transporter som är kruxet.
– Det stora problemet är att biltrafiken inte minskat sedan 1990. Målsättningen är tuff, så därför behövs en budget precis som för kommunens andra utgifter.
Kommunen kan svårligen klara målen på egen hand, enligt Miljöpartiet.
– Det fordras samverkan med framför allt Trafikverket, det är inte hållbart med bredare motorvägar och fler trafikplatser. Vi måste göra det lättare att gå över från bil till cykel och kollektivtrafik.
Ulf Nymark påpekar att det sker många bilresor på under fem kilometer. Han ser parkeringsavgifter som ett medel för att få till en minskning.
Gå till toppen