Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polis tömde lägenhet på kemikalier på Motetten

Under torsdagsförmiddagen har en handfull polispatruller varit på plats vid Motetten på Lindängen för att tömma en lägenhet på en stor mängd föremål.

Polisens bombgrupp undersökte lägenheten den 29 juli efter den misstänkta explosionen.Bild: Andreas Hillergren
Bakgrunden till insatsen är ett larm som kom till polisen den 29 juli när ett fönster föll ut från en lägenhet i höghuset.
Läs mer: Fönster föll ut ur lägenhet på Lindängen
Polisen misstänkte först att det skett en explosion – men kunde snart avfärda det.
Däremot påträffades en lång rad suspekta föremål i lägenheten, bland annat olika kemikalier. Därför greps och anhölls den 65-årige lägenhetsinnehavaren misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Efter två dygn i arresten släpptes mannen och misstankarna ändrades till den lindrigare rubriceringen brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Men hans lägenhet har varit fortsatt avspärrad.
– Det här är produkter som inte är farliga i sig om de ligger helt stilla. När lägenheten varit avspärrad har de med trygghet kunnat ligga där, men när de ska flyttas behövs ett större säkerhetstänkande, säger kammaråklagare Christoffer Östlind.
Den dagen inföll fem och en halv vecka senare, idag torsdag. En lång rad myndigheter samverkar med tömningen av lägenheten: bland annat polisen, räddningstjänsten och myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Det bedöms inte utgöra någon fara för allmänheten. Grannar kommer nog inte märka av detta i någon större utsträckning mer än att det kommer vara lite spring i trappan, säger Calle Persson, informatör vid polisens ledningscentral.
Hur länge kommer polisen att vara där?
– Det har jag faktiskt ingen prognos för.
65-åringen hävdar själv att han haft kemikalierna för ett legalt användningsområde.
Gå till toppen