Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Vi kan inte tillåta att historien skrivs om

Björn Axtelius (S) reagerade i ett nu borttaget facebookinlägg på applåder efter ett par debattinlägg på Sundsgymnasiet i Vellinge. Här utvecklar han och en partikamrat sina tankegångar.Bild: Lars Brundin
Med anledning av den storm av reaktioner som följt på mitt (Björn Axtelius) inlägg på Facebook [reds anmärkning: inlägget är nu borttaget] om debatten på Sundsgymnasiet måndagen 27 augusti, vill vi undertecknade socialdemokrater i Vellinge klarlägga den sakliga bakgrunden för inlägget och de slutsatser för ett demokratiskt samtal som i en vidare mening kan dras.
Läs också Applådåskorna uteblev – då dömde S-toppen ut eleverna på sociala medier
Inlägget var ursprungligen en kritik av åhörarnas reaktioner på inlägg från panelen av riksdagskandidater. Jag kritiserade åhörarnas reaktioner som uttryck för bristande kritisk värderingsförmåga, tyvärr allmänt förekommande och inte specifik för Sundsgymnasiet. Jag berömde också lärarnas planering att fortsätta utbildningen av eleverna med debatten som diskussionsunderlag.
Det är i första hand två inlägg från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som vi reagerat på:
1. Sverigedemokraternas riksdagskandidat förklarade tydligt och klart i debatten att deras parti är det enda parti som inte söker makt för maktens egen skull utan enbart för sin ideologiska övertygelse. Alla andra partier är maktkorrumperade. Detta inlägg leder till stormande applåder.
Vår reaktion på detta uttalande är att det utgör en kränkning av övriga partiers representanter och vad deras partier står för. Är det denna debattnivå vi vill ha i ett civiliserat samhälle? Vi menar att om vi tillåter detta fortsätta når vi snart det stadium där seriöst meningsutbyte är omöjligt att uppnå. Då har i förlängningen det demokratiska samtalet upphört liksom det demokratiska samhället. Inget av detta kan vi som socialdemokrater acceptera.
2. Kristdemokraternas riksdagskandidat förklarar tydligt och klart att frihetens försvarare är soldaten. Vare sig journalister, poeter eller jurister har försvarat friheten så som soldaten. På detta följer också stormande applåder.
Vi kommer båda att osökt att tänka på Viktor Jara som var en chilensk poet som fängslades vid den chilenska statskuppen 1973. Soldater arresterade honom, soldater torterade och dödade honom, för att sedan kasta hans döda kropp ut på gatan. Först nyligen blev de ansvariga soldaterna dömda av det återskapade chilenska rättssamhället som nedmonterats under så lång tid av den despotiska chilenska militärmakten. Listan över demokratins försvarare bland journalister, poeter och jurister och andra representanter för civilsamhället, kan göras hur lång som helst. Deras uppoffringar och i många fall tragiska död får aldrig förringas och dras i smutsen. Man kan inte i orwellsk anda acceptera att en riksdagskandidat så historielöst och så oförblommerat försöker skriva om historien, som riksdagskandidaten för Kristdemokraterna gjorde. Lika lite kan man acceptera att stormande applåder från unga människor på ett sådant inlägg får gå förbi okommenterat. Precis som inlägget från sverigedemokraten kan ses som ett angrepp på det demokratiska samhället kan också inlägget från kristdemokraten ses utifrån detta perspektiv. Man kan inte tillåta att den sanna historieskrivningen omskrivs för att passa vissa politiska syften. I förlängningen bryter också detta ner det demokratiska samhället. Som socialdemokrater kan vi aldrig acceptera detta.

Björn Axtelius

Gruppledare för Socialdemokraterna i Vellinge

Orvar Turegård

Styrelseledamot i Vellinge arbetarekommun
Gå till toppen