Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Den tysta revolutionen: Klasskamp i Östtyskland

Mattias Oscarsson ser dramat om ett verkligt uppror på en skola.

Den tysta revolutionen.Bild: JULIA TERJUNG

Den tysta revolutionen

BIO. DRAMA. Tyskland (Das schweigende Klassenzimmer), 2018. Regi:Lars Kraume. Med: Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Lena Klenke, Jonas Dassler. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.51.

Året är 1956, några år innan muren byggs, och det är fortfarande möjligt för vanliga östtyskar att besöka Västberlin. Gymnasisterna Theo och Kurt åker över med förevändningen att de ska lägga blommor på Kurts morfars grav. I själva verket är det biografutbudet som lockar. På en visning får de se en journalfilm från Ungernrevolten, och väl hemma i Stalinstadt (numera Eisenhüttenstadt) övertalar de klasskamraterna att mitt under en lektion hålla två tysta minuter för de stupade ungrarna. Denna stilla protest – delvis allvarligt menad, delvis ett tonårstrotsigt bus – får oanade konsekvenser när utbildningsministern får reda på saken. För eleverna blir nu frågan: vara solidarisk med gruppen, eller rädda sitt eget skinn.
"Den tysta revolutionen" är baserad på en sann historia, och skildrar kusligt åsiktsförtrycket och angiverikulturen i Östtyskland, ett minerat fält där minsta felsteg kan vara förödande. Närhelst kan man förrådas av en nära vän, och myndigheterna spelar ut klasskamraterna mot varandra. Manuset är intrikat konstruerat, med flera oväntade vändpunkter och växlande sympatier. Här finns en diskussion om propaganda och "fake news" som är högaktuell.
Spännande och tänkvärt, på flera plan. Ett tag, åtminstone. För "Den tysta revolutionen" är samtidigt ytterst konventionellt gjord, utan något personligt tilltal eller riktig nerv, och har gott om stereotypa rollfigurer (barska fäder och snipiga byråkrater). Efter en jolmig feelgoodavslutning pyser den tyvärr ut lite i tystnad.
Gå till toppen