Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Hareide och stjärnorna tillbaka i truppen

Danska fotbollsförbundet, DBU, har meddelat att konflikten med Spelarföreningen tillfälligt är löst. Nu har truppen till Nations Leauge-mötet med Wales tagits ut – och stjärnorna är tillbaka i det rödvita landslaget.

Danmarks målvakt Kasper Schmeichel är tillbaka i truppen tillsammans med resten av de ordinarie landslagsspelarna. Arkivbild.Bild: Gregorio Borgia/AP/TT
Danmark kommer till spel med bästa möjliga lag i Nations League-premiären mot Wales. Det stod klart redan under torsdagen och bekräftades på fredagen när truppen till matchen togs ut.
Stjärnor som Christian Eriksen, Kasper Schmeichel och Thomas Delaney finns alla med i truppen som publicerats på förbundets Twitter-konto.
Även förbundskapten Åge Hareide är tillbaka vid sidlinjen. Men norrmannen har tvekat över sitt uppdrag under tiden konflikten mellan DBU och Spelarföreningen briserat.
– Jag har tänkt över, om jag vill vara en del av det här. Och jag skulle ha övervägt det ännu mer om jag hade missat mötet i Nations League, säger han och fortsätter:
– Det har inte varit optimala arbetsförhållanden för mig, men så länge konflikten var så kort som den var, så accepterar jag det och måste gå vidare.
Konflikten inom den danska herrfotbollen är dock bara tillfälligt löst, med ett avtal som gäller just över matchen mot Wales.
"Det är bra för landslaget och för alla i dansk fotboll att vi kan spela den viktiga Nations League-matchen med det riktiga landslaget och åter få fokus på det sportsliga", sade DBU:s Jesper Møller i ett pressmeddelande i går.
Konflikten mellan DBU och Spelarföreningen har varit en följetong den senaste veckan. När förhandlingarna om ett nytt avtal strandade tvingades DBU leta efter spelare från de lägre divisionerna för att över huvud taget få ihop ett lag. I onsdagens träningslandskamp – 0–3 mot Slovakien – ställde Danmark upp med ett "nödlandslag" bestående av mestadels division 2-spelare.
Förhandlingarna om ett långsiktigt avtal tas upp på nytt på måndag.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

Den 1 september meddelar danska fotbollsförbundet, DBU, att förhandlingarna med Spelarföreningen om ett nytt avtal för herrlandslaget har strandat. Förbundet erbjuder ett tillfälligt avtal, varpå spelarna kontrar med att erbjuda en förlängning av det tidigare avtalet över träningsmatchen mot Slovakien (5 september) och Nations League-mötet med Wales den 9 september.

DBU tar erbjudandet som ett "nej tack" till landslaget och börjar leta efter en ny trupp och en ny tillfällig förbundskapten eftersom Åge Hareide inte ska behöva leda ett lag han inte plockat ut själv.

Spelarföreningen uppmanar alla danska spelare att tacka nej till att spela i landslaget och DBU får gå hela vägen ner till division 2-klubbar för att hitta spelare som ställer upp.

Till slut har man en trupp på 24 spelare som reser till Slovakien där Danmarks tillfälliga landslag förlorar träningsmatchen med 0–3. Slovakien är kritiskt till Danmarks agerande och uppmanar Uefa att vidta åtgärder. DBU bekräftar att man kommer att kompensera det slovakiska förbundet ekonomiskt.

På torsdagskvällen löstes konflikten med ett tillfälligt avtal som gäller över matchen mot Wales.

Gå till toppen