Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Korta köerna till musikskolan

Köerna till Kulturskolan är helt oacceptabla, skriver Fabian Zäll (L).Bild: Ingemar D Kristiansen
Miljöpartiets Peter Bergwall skriver om musikcheck som ”en våt filt över kulturskolan”. Samtidigt står över 1 000 barn i kö till musikundervisning i Lund.
Läs också Musikchecken har legat som en våt filt över kulturskolan
Köerna till Kulturskolan är helt oacceptabla. Särskilt de som vill lära sig piano eller gitarr får vara beredda att stå i flera år i kö. Många familjer bryr sig inte ens om att anmäla sina barn till Kulturskolan, det är helt enkelt inte någon idé.
Liberalerna har arbetat för att lösa detta. Därför har vi arbetat för att införa en kulturcheck för musikskoleundervisning. Genom att låta seriösa, av kommunen godkända, privata musikskolor och föreningar undervisa kan vi få ner köerna.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har systematiskt motarbetat detta av ideologiska skäl, eftersom de inte tycker om privata alternativ. Men är det inte viktigare att barn och unga får musikundervisning än att försvara kulturskolans monopol?
I årets budget har vi mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets vilja lyckats få igenom en satsning på 5,5 miljoner för att fler barn ska få undervisning med musikcheck. Detta kommer att kraftigt minska köerna. Men istället för att använda pengarna har S och MP, som styr i Lund, systematiskt motarbetat beslutet. I ett första steg har de skjutit upp införandet från i år till 2019, och troligen kommer de att ta bort satsningen helt om de har makten 2019.
Istället för fler platser i musikskolan vill Peter Bergwall (MP) satsa på ”samverkan”. Det är ett vagt hopp för de som står i kö. Ingenting annat än fler platser kommer att få ner kötiderna till musikundervisningen!

Fabian Zäll (L)

Ersättare i kultur- och fritidsnämnden
Gå till toppen