Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kraftig brand vid Kungshögsskolan i Oxie – byggnaden avspärrad hela helgen

Natten till fredagen började det brinna i paviljonger intill Kungshögsskolan. Polisen misstänker att branden är anlagd och ärendet är rubricerat som mordbrand. I nästa vecka inleds en teknisk undersökning. Ingen person är gripen misstänkt för brott.

Larmet kom in strax efter 01.30 på torsdagsnatten från Kungshögsskolan i Oxie. Räddningsstyrkorna som var först på plats såg branden genom taket på tvåvåningspaviljonger intill skolbyggnaden. Flera stycken var hopbyggda till en lång.
Det fanns en stor spridningsrisk till den ordinarie skolbyggnaden som står i närheten.
– Det är totalt 19 brandbilar på plats just nu, sade en operatör hos Sos alarm vid inledningen av släckningsarbetet.
Rökdykare med slangledning sattes in för att skydda själva skolbyggnaden som bara var några meter ifrån de tillfälliga, två våningar höga, barackerna. Efter en stund använde sig brandpersonalen av ett speciellt skum som klibbar fast och skyddar mot brandspridning. Rökdykare med slangledning slog ner branden från en maskinstege som restes från andra sidan mot de brinnande bodarna där det brunnit genom taken.
Bild: Patrick Persson
Vid fyratiden i morse uppgav räddningstjänsten att spridningsrisken till skolbyggnaden var avvärjd.
– Vi har en bra kontroll över branden just nu. Det brinner, men inte lika omfattande. Delar av barackerna är totalförstörda och vi kommer att vara tvungna att riva en del för att kunna släcka, säger Mats Streer, inre befäl hos räddningstjänsten.
Bild: Patrick Persson
Barackerna ska användas i skolverksamheten, troligtvis för undervisning. Även ambulansen är på plats men inga personskador har uppstått.
Räddningstjänsten begärde en drönare som flög över barackerna för att få en överblick. Brandpersonal från Malmö, Burlöv, Svedala och Staffanstorp var under natten insatta i släckningsarbetet som komplicerades av barackernas placering.
Bild: Patrick Persson
– Det försvårade släckningsarbetet för oss. Det blir svårare att släcka och ökar risken för att branden ska sprida sig. Det finns ju byggregler så klart och jag kan inte säga om man följt dem men bara för att byggreglerna följs så betyder det inte att det är brandsäkert, säger Mats Streer.
Skolan hyser 500 elever från förskolan och upp till sjätte klass. Hur branden kommer att påverka undervisningen är för tidigt att säga.
– Det kommer säkerligen vara elever utan ett klassrum i morgon, säger Mats Streer.
Bild: Patrick Persson
Polisen är också på plats. När räddningstjänsten är klar kommer platsen att avspärras och polisens tekniker kommer att genomföra en brottsplatsundersökning.
– Vi misstänker att branden är anlagd och rubricerar ärendet som mordbrand. Inte för att någon kommit till skada men kostnaderna är så höga att den rubriceringen blir relevant, säger Jerker Olsson, inre befäl hos polisen.
Tidigare under kvällen anlades två bilbränder en bit från den nu branddrabbade skolan men om bränderna har med varandra att göra är för tidigt att säga.
– Det är inget vi kan koppla samman i nuläget men heller inget som kan uteslutas, säger Jerker Olsson.
På fredagsmorgonen hade polisen inte gripit någon som är misstänkt för brott. Och polisen har ingen information om att någon person ska ha sett eller iakttagit något som kan vara kopplat till branden.
– Det kommer ta väldigt lång tid innan vi kan agera på detta. Vad gäller släckningsarbete kommer det att hanteras fram till i eftermiddag, säger Kim Hild, presstalesperson på vid polisens ledningscentral.
Byggnaden kommer att spärras av och bevakas under helgen. Först i nästa vecka ska tekniker undersöka platsen.
Bild: Bengt Arvidson
Bild: Bengt Arvidson
Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen