Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

L-attack: Socialdemokraternas ”valfläsk” är inte finansierat

Socialdemokraterna levererar vallöften som Lund inte har råd med.
Den fräna attacken kommer nu från Liberalerna. Men Anders Almgren (S) menar att allt är finansierat.

Under de senaste veckorna har Socialdemokraterna, Lunds största parti och en del av den styrande majoriteten, lanserat flera vallöften.
Partiet har bland annat lovat gratis buss från 70 år och för skollediga ungdomar, arbetskläder till förskolepersonal, slopade avgifter för uteserveringar och att definitivt avskaffa de delade turerna inom vård och omsorg, alltså att arbetsdagen är uppdelad i två pass med en lång paus mellan.
Även nyöppning av biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv samt ett test av sex timmars arbetsdag på ett äldreboende har nämnts.
Philip Sandberg (L): ”Varför kommer Socialdemokraterna med en lång lista på saker de vill göra två veckor före valet när de haft fyra år på sig att genomföra detta?”Bild: Ingemar D Kristiansen
De många S-förslagen får nu Liberalerna att se rött. Toppnamnet Philip Sandberg (L) menar att löftena inte är finansierade och säger att han är orolig för vad som ska ske när konjunkturen vänder.
– En lågkonjunktur och stigande räntor kommer att slå hårt mot oss. I det läget vilja låna ännu mer för att bekosta valfläsk är inte ansvarsfullt, säger han.
– De har redan fått igenom en skattehöjning från årsskiftet med hjälp av SD, men det räcker inte långt med tanke på alla nya löften. Och det är inte rättvist att skicka notan vidare till våra barn genom ökade skulder. Politik handlar om att vilja, men också om att välja.
Sandberg ifrågasätter också tidpunkten för förslagen.
– Varför kommer Socialdemokraterna med en lång lista på saker de vill göra två veckor före valet när de haft fyra år på sig att genomföra detta?
Anders Almgren (S): ”När man ser nya behov får man se till att genomföra det som behövs.”Bild: Ingemar D Kristiansen
Men Anders Almgren (S) avfärdar Philip Sandbergs kritik.
Alla de förslag som S presenterat kommer inte att genomföras redan 2019, säger han. Avskaffandet av delade turer kommer att göras successivt under mandatperioden. Och testet med sex timmars arbetsdag på ett äldreboende kommer inte att dra igång redan nästa år.
Övriga satsningar, som Almgren menar kan ske 2019 (möjligen med undantag för biblioteken), ska däremot rymmas inom budgeten – särskilt som de ekonomiska prognoserna nu visar att resultatet 2019 kommer att bli åtminstone 20 miljoner kronor bättre än vad man trodde när budgeten antogs i juni.
– Så det finns stora marginaler för att göra detta, säger Anders Almgren.
Även Sandbergs ifrågasättande av tidpunkten tar Almgren lätt på.
– Vi presenterade för ett par veckor sedan en lista med 102 stora saker vi hade genomfört under den här perioden. Så det är inte så att vi inte har åstadkommit saker. Men när man ser nya behov får man se till att genomföra det som behövs. Och nu när vi ser att ekonomin stärks över tid och det går bra för Lund så ska också Lundaborna känna av det.
Gå till toppen