Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Lägg de 50 klimatmiljarderna på spetsforskning istället

Johannes Elmér menar att investeringar för att minska svenska utsläpp är meningslösa och vill lägga pengarna på forskning.Bild: Linda Axelsson
Kom inte och säg att 50 miljarder kronor av svenska skattepengar ska läggas på mer klimatinvesteringar för att minska utsläppen i Sverige.
Vi har pantat mera, vi använder tygpåse istället för plast, vi cyklar och åker buss istället för bil, vi kör på gas och diesel istället för bensin. Vi är redan bland de bästa i världen när det gäller hållbarhet. Så sluta säg att vi ska spendera ännu större summor på något som i slutändan inte är värt något.
Att klimatförändringen är en av mänsklighetens främsta utmaning är det ingen fråga om. Men om vi i Sverige verkligen vill vara den humanitära och hållbara stormakt som vi så gärna säger att vi är så måste vi göra mer än att panta mera.
Sverige kan byta ut alla glödlampor, plastpåsar, bilar och flygplan som vi har i vårt avlånga land till miljövänligare alternativ men det gör i praktiken ingen skillnad.
Sverige hade kunnat rasera alla sina fabriker till grunden men det gör i praktiken ingen skillnad. Enligt Naturvårdsverket så är Sveriges andel av världens utsläpp av klimatpåverkande gaser; 0,2 procent, i praktiken försumbart.
Sverige hade kunnat rasera allt tills allt som var kvar är en gräsmatta men det påverkar inte mängden emissioner som släpps ut i jordens atmosfär av de jätteländer som Kina, USA, Indien, Ryssland och Japan.
Vi kan göra allt som våra partier vill för att bli grönare. Det är ett aktuellt förslag att vi ska använda oss av 50 miljarder kronor av skattemedel till klimatinvesteringar i Sverige. Ja, Vi kan spendera de 50 miljarder kronorna och göra så att Sverige har 100 procent förnybar el, vi kan utveckla sätt att fånga in koldioxid i atmosfären och vi kan bygga 1 000 nya cykelbanor. Men det är inte en ens vindpust i rätt riktning på den globala skalan. Det kommer att bli 50 miljarder svenska kronor som bränns upp.
Men vi kan göra annat. Sverige har förmågan att förändra och påverka världen. Vi kan spendera 50 miljarder kronor på forskning. Forskning för bättre, smartare och billigare alternativ som bidrar till hållbarhet.
Forskning inom biogenetik för att utveckla hållbara grödor och djur som kan hantera de klimatförändringar som oundvikligen kommer att ske. Med hjälp av genetiskforskning så kan man göra dessa förändringarna mer hanterbara. Med hjälp av vetenskapliga ”underverk” som CRISPR-cas9 kan man skapa djur och växter som kan hjälpa oss hantera denna klimatförändrade ”syndaflod” som vi släppt lös på oss själva.
Sverige kan vara nybyggare och pionjärer inom de vetenskapsområden som i slutändan kommer vara det som räddar oss. Det är vårt ansvar som ett litet land att inte leka stor. Utan att inse att panta mera och cykla mera, det bör USA och Kina göra. Det är vi, som redan vet hur man ska bete sig, som bör bära den metaforiska facklan som vetenskapen oundvikligen är, för att bli dem som leder resten av världen bort från det nalkande mörkret.
Inse vår potential!
Lägg pengarna på forskning i stället!

Johannes Elmér

Elev på Katedralskolan i Lund
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen