Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Man undrar vad förfäderna skulle säga om nybygget

Håll bebyggelsen väster om kanalen i strama tyglar, skriver Jan Tuve Möller. På bilden en del av skogsområdet där ett nytt bostadsområde planeras.Bild: @imageAuthorName
Den sittande regimen i Vellinge kommun, Moderaterna, går emot flera av sina egna beslut när man tillstyrker den föreslagna, förfärliga bebyggelsen i norra Ljunghusen. Man lägger sig platt för markägaren och hänvisar till äganderätten. Denna äganderätt har inte alltid varit första prioritet i Vellinge kommun.
En kommun har monopol på översiktsplan, detaljplan och bygglov och ska då naturligtvis se till kommunens bästa. Nu lägger kommunen sig platt för markägaren. Man kan undra vad kommunen eller de politiska företrädarna får i utbyte?
Det finns en översiktsplan , antagen av kommunfullmäktige den 23 januari 2013, som säger att befolkningen i Ljunghusen ska öka mycket försiktigt, med 100 invånare mellan åren 2010 och 2030.
Läs också Det ligger nära till hands att tro att privata intressen slår ut naturvården
Det finns en naturvårdsplan, antagen av kommunfullmäktige 20 maj 2015, som går stick i stäv mot den föreslagna bebyggelsen (se Mikael Kristersson i Sydsvenskan den 9 maj 2018).
Det finns en informationsskrift från Vellinge kommun med den uppmanande titeln ”Ett boende under trädens kronor”. Skriften inleds med ”Som en orörd tallskog där husen försiktigt placerats in i små gläntor”. Det låter ju insiktsfullt och förståndigt. Men den föreslagna bebyggelsen i sex våningar kommer att likt giraffer sticka långt över trädkronorna. Och inte kommer bebyggelsen att placeras i små gläntor.
Kommunen har tillåtit förtätning och förhöjning av bebyggelsen i Vellinge centrum och Höllvikens centrum. Det är en sak. Men håll bebyggelsen väster om kanalen i strama tyglar. Det tjänar invånarna i Vellinge kommun på. Det tjänar hela Sverige på. Det är enligt min mening ett riksintresse att inte överexploatera landet väster om Falsterbokanalen.
Flera av de personer som har ekonomiska intressen i den planerade bebyggelsen är arvingar till de synnerligen insiktsfulla personer som skapade Ljungskogens Strandbad för mer än 100 år sedan. På Storvägsområdet var och är avsikten ett boende under trädens kronor i små gläntor. Man kan undra vad förfäderna skulle säga om dagens planer?
Fundera på vilka irreparabla skador den föreslagna byggnationen får för nuvarande och kommande generationer när du röstar på söndag. Fundera på regimens hyckleri. Har du poströstat, men ångrar dig, kan du gå till vallokalen och rösta om.

Jan Tuve Möller

Gå till toppen