Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mile 22: Larmande sömnpiller

Mark Wahlberg.Bild: Courtesy of STXfilms

Mile 22

BIO. ACTION/THRILLER. USA, 2018. Regi: Peter Berg. Med: Mark Wahlberg, Lauren Cohan,Iko Uwais,John Malkovich. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.35.

Affischnamnet Mark Wahlberg och regissören Peter Berg har med filmer som ”Patriots day” och ”Deepwater horizon” ansträngt sig för att beröva världens actiontörstande publik på prisvärd underhållning. ”Mile 22” är inget undantag.
Denna dumtrista spionthriller lånar miljön, stjärnan Iko Uwais och slutuppgörelsen från indonesiska turboactionduon ”The raid 1 & 2”. Men den har inget av förlagans begåvning, varken ett finurligt thrillerupplägg som borgar för spänning eller något tekniskt hantverk som förmår elektrifiera nerverna. Här har samtliga proppar gått redan en kvart in i handlingen.
Hjältarna är en synnerligen korkad och osympatisk CIA-specialstyrka i Indonesien under James Silvas (Wahlberg) enerverande ledning. Landet är ett korrumperat råtthål där livet är billigt, och från detta helvete ska man rädda avhopparen Li Noor (Uwais) till frihetens USA. Mästerhjärnornas plan är att med bil ta Li genom en storstad fylld av mordgalna indonesiska agenter – tidigare USA-allierade förbytta till Hollywoods nya muslimska fiender.
Finalen är en katt-och-råttalek i ett hyreshus, modell ”The raid”. Men långt innan dess har detta larmande sömnpiller med sina fåniga premisser, usla actionkoreografi, virriga klippning och Wahlbergs tafatta försök att hänga på trenden hjältar med neuropsykiatrisk diagnos dödat allt intresse.
Gå till toppen