Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sju klassrum förstördes i branden – barnen skickas hem före lunch

Det var mellanstadiet som hade sina klassrum i paviljongen som förstördes i branden under natten till fredagen. Tidigt på morgonen fanns utbildningschef, rektor och lärare på plats för att möta elevers och föräldrars oro och frågor.

Det var tur i oturen konstaterar Ingrid Sundström-Stokbro som är utbildningschef i Malmö Stad.
– Vi har paviljonger som står tomma på fotbollsplanen bredvid. Tingdammsskolan, som man rev och byggde ny, har haft verksamhet där, så vi har klassrum på måndag. Därför är vi ganska lugna, säger hon.
Klockan halv tre inatt ringde hennes telefon och klockan tre var hon tillsammans med skolans rektor Célie Nordström på plats vid Kungshögsskolan.
Läs också Kraftig brand vid Kungshögsskolan i Oxie
Hon är nöjd med krishanteringsarbetet.
– Det här är en skola som består av fyra byggnader. Eleverna har träffats på annan plats tillsammans med sina mentorer och har samtal om vad som kommer att gälla. Det blir en form av krishantering med barnens frågor. Känslan är ju att deras klassrum inte finns mer.
I byggnaden bredvid paviljongen där det har brunnit är matsalen. Eftersom den luktar och eftersläckningsarbetet fortfarande pågår kan den inte användas under dagen.
– Alla barn skickas hem före lunch idag, säger Ingrid Sundström-Stokbro.
– Men det gäller bara idag, byggnaden är inte förstörd på något sätt. Det står fläktar här nu så på måndag kan eleverna äta i matsalen igen.
Alla föräldrar fick information om vad som gäller för respektive klass i skolans digitala kanaler tidigt under morgonen.
– Lärarna är välorganiserade och sansade och beredda att möta sina elever. De har på morgonen nu mött föräldrar som varit och lämnat på fritids eftersom man inte kunnat ta sig in vanliga vägarna med bil.
– Föräldrarna är välinformerade hela vägen. Allting har fungerat med vår beredskapsplan. Vi har samtal med alla elever, inte bara dem som hade sina klassrum i paviljongen, eftersom alla ser brandbilarna som står utanför. Det är full aktion här fortfarande.
Bild: Bengt Arvidson
Ingrid Sundström-Stokbro påpekar att hennes och rektorns fokus är verksamheten.
– Vi bryr oss inte om det andra utan det gör räddningstjänsten. De rapporterar till oss regelbundet och har gjort det sedan klockan tre inatt.
Hur kommer detta att påverka skolan?
– Det påverkar idag. Sen ska man inte vara okänslig utan det är klart att det påverkar de här eleverna som får byta klassrum. Känslan av att deras klassrum är förstörda och det är det som vi ska tala om idag. De kan ju ha haft grejer där och sådär.
Enligt Ingrid Sundström-Stokbro har lärarna inte uttryckt någon oro över det inträffade.
– Nej, de har inte uttryckt någon oro. Det är en väl driven handlingsplan vid kris som de använder. Rektorn leder det arbetet.
– Vi håller på att inreda paviljongerna på fotbollsplanen här nu och ställa i ordning till på måndag.
Gå till toppen