Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

SvFF sänker biljettpriserna mot Ryssland

SvFF kommer att sänka biljettpriserna till Nations League-mötet med Ryssland i november. Anledningen är det svala publikintresset för Sveriges debut i Nations League mot Turkiet på måndag.

Svenska supportrar på Friends arena i kvalmatchen mot Luxemburg i höstas.Bild: Sören Andersson/TT
Strax över 20 000 biljetter är sålda till måndagens match mellan Sverige och Turkiet i Nations League. SvFF hoppas på att nå upp till 25 000 men det är långt ifrån publiksiffrorna under VM-kvalet då det ofta var uppemot 50 000 åskådare. Enligt Lena Danielsen, biljettansvarig på SvFF, är matchtiden (20.45 måndag kväll) det hon får höra som största anledningen.
Men en annan är också att Nations League är ett nytt tävlingsformat och att den behandlas likadant av SvFF som en kvalmatch till VM eller EM.
– Vi har behandlat den som en tävlingsmatch med samma prissättning som de senaste åren. Det är säkert en bidragande orsak också att det här med Nations League är nytt. Man ser det kanske som en träningsmatch och värderar det på ett annat sätt, säger Lena Danielsen och menar att det kan vara en kombination av matchtid, tid på året och prissättning.
Mot Turkiet kommer man inte att göra något åt biljettpriserna eftersom det blir orättvist mot de drygt 20 000 som redan har köpt en biljett. Däremot väljer SvFF att sänka priserna till Nations League-mötet med Ryssland den 20 november.
– Ja, Ryssland är ju nästa match och där har vi satt priserna lägre. Det är samma matchtid så det kan vi inte göra något åt, säger Danielsen.
Exempelvis kostar en biljett på långsidan mot Turkiet 800 kronor. På familjeläktaren kostar det 600 kronor för vuxna och 150 kronor för barn.
– Rysslandmatchen kommer ligga ungefär 200 kronor lägre än Turkietmatchen, säger Danielsen.
Fakta

Herrlandslagets höstmatcher

10 september: Nations League, Sverige–Turkiet, Solna.

11 oktober: Nations League, Ryssland–Sverige, Kaliningrad.

16 oktober: Landskamp, Sverige–Slovakien, Solna.

17 november: Nations League, Turkiet–Sverige, Eskisehir.

20 november: Nations League, Sverige–Ryssland, Solna.

Fakta

Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sveriges är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Gå till toppen