Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Smygläsande undersköterska frias i nio fall av tio

Akutpersonal upptäckte att en kollega läste journalen tillhörande en skottskadad ung man utan att ha någon patientrelation till honom. Undersköterskan sattes under lupp – vilket ledde till att ett åtal för att ha smygläst tio journaler. Men nu frias undersköterskan för merparten av anklagelserna.

MALMÖ 2015-03-22 Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, SUS Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090Bild: Johan Nilsson / TT
Vilka inom sjukvården som får klicka sig in i patientjournaler är strikt reglerat – det handlar i regel om patienter man själv har vårdansvar för. Om detta informeras personalen regelbundet.
Samtidigt så loggar anställda alltid in med sitt personliga ID, vilket gör att man lämnar spår efter sig.
Misstankarna mot undersköterskan uppdagades i samband med att en ambulans kom in till akuten i november 2014 med en skottskadad man.
Flera ur personalen reagerade först på att undersköterskan var inne i akutrummet när patienten rullades in, trots att det inte ingick i sköterskans arbetsuppgifter.
En stund senare såg en sjuksköterska hur undersköterskan klickade sig in i den skottskadade patientens journal.
Undersköterskan kallades till samtal och erkände felet, stängdes av från jobbet och sattes under utredning. Efter detta uppmanades undersköterskan att säga upp sig själv, vilket hen gjorde.
Granskningen visade att undersköterskans användar-ID vid 24 tillfällen klickat sig in i tio olika patienters journaler utan att ha rätt till det. Det har främst handlat om yngre traumapatienter som sökt vård för förgiftning, skottskador eller annat grovt våld.
Undersköterskan ska bland annat ha klickat sig in i journalen tillhörande offret för ett uppmärksammat mord – som ägde rum två år innan undersköterskan ens började jobba på akuten.
Undersköterskan nekar till alla anklagelser och hävdar att hen aldrig loggade ut under sina arbetspass. Datorn loggar sedan ut automatiskt efter 20 minuter.
Ofta var undersköterskan själv tvungen att stressa iväg från datorn för att bistå med olika arbetsuppgifter. Kollegor måste då ha satt sig vid samma dator och gjort slagningarna via undersköterskans användar-ID.
Den förklaringen får undersköterskan frikänd för merparten av anklagelserna. Tingsrätten finner det märkligt att det skett så många obehöriga slagningar just från undersköterskans inlogg.
Men man ifrågasätter tillförlitligheten i sjukhusets granskning – en av dagarna som undersköterskan ska ha gjort slagningarna var hen inte ens i tjänst.
Undersköterskan fälls enbart för slagningarna där det finns ögonvittnen som sett undersköterskan inloggad i journalen – vilket var fallet med den skottskadade mannen i november 2014. Brottet hen döms för är dataintrång.
Tingsrätten konstaterar att undersköterskan förmåtts säga upp sig på grund av anklagelserna, och att det hunnit gå fyra år sedan de misstänkta brottet.
Undersköterskan har tidigare dömts till villkorligt straff för misshandel i en annan rättsprocess. Tingsrätten bedömer att den nya straffet kan bakas in i den tidigare domen.
Gå till toppen