Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ungmoderater utsatta för äggkastning på Möllan

När medlemmarna från Moderata ungdomsförbundet klistrade upp affischer på Södra Skolgatan blev de först utsatta för glåpord. Sedan kom det ägg flygande mot dem.

Helena Nanne och hennes fyra vänner från Moderata ungdomsförbundet fick sju ägg kastade mot sig när de kampanjade på Södra Skolgatan på torsdagskvällen.Bild: Patrik Renmark
– Obehagligt, säger Helena Nanne, andre vice förbundsordförande.
Hon var en av fem medlemmar från Moderata ungdomsförbundet som satte upp affischer vid 23-tiden under torsdagskvällen – som ett led i förbundets dygnet-runt-kampanjande inför helgens val.
– Bredvid oss sitter det ett gäng på en uteservering. De såg våra moderatjackor och affischer och börjar skrika saker. Det var det gamla vanliga, att vi är rasistsvin och borgarsvin och så vidare, säger Helena Nanne.
Moderat-gruppen ignorerade detta – men snart började i stället saker vina ner från ovan. Enligt anmälan rörde det sig om sju ägg, som landade intill de politiskt engagerade ungdomarna.
Äggen har med största sannolikhet kastats från ett av bostadshusen intill – Helena Nanne tror inte att gänget på uteserveringen har något med äggkastningen att göra.
Helena Nanne och hennes vänner larmade polis och uppgav vilken port den aktuella lägenheten tillhör.
Polisen rubricerar händelsen som ofredande mot grupp. Men beslutsfattaren på polisens kontaktcenter ansåg inte att det fanns underlag att gå vidare med ärendet, och beslutade att inte inleda förundersökning.
Helena Nanne har viss förståelse för detta.
– Vi har just nu fler gängkriminella än poliser i yttre tjänst i den här staden. Så jag förstår att polisen inte kan prioritera att det kastas ägg på politiskt aktiva.
Däremot upprörs hon av det hårda klimat som präglat årets valrörelse.
– Det här är min fjärde valrörelse och den här sticker ut, det är väldigt otrevligt. Affischer rivs ner gång på gång och det klistras på saker på dem. Det är mer hotfullt och vår valstuga vandaliseras.
– Det är ett väldigt spänt politiskt läge och jag förstår att folk är oroliga över vad som kommer att hända efter valet. Men det rättfärdigar inte det här beteendet.
Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling låter hälsa att den aktuella utredningen om äggkastningen mot ungmoderaterna kan återupptas när som helst om det kommer in ny info som gör att man kan identifiera äggkastarna.
Läs alla artiklar om: Val 2018
Gå till toppen