Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Vad fan håller ni på med? Nu behövs modiga politiker som vågar ta klimatfrågan på allvar.”

För att hjälpa dem som ska styra Sverige efter söndagens val har vi tagit fram en checklista för vad de bör påbörja före årets slut, skriver Frode Pleym och Rolf Lindahl, Greenpeace.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De som vinner valet på söndag bör arbeta för att halvera köttkonsumtionen till 2030 och se till att växtbaserad mat blir norm inom alla offentliga verksamheter, skriver artikelförfattarna.

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Annons

I augusti var statsminister Stefan Löfven (S) tydlig när han utbrast ”Vad fan håller ni på med?” Då handlade det om bilbränder, men frågan tål att återanvändas i fler sammanhang.

Sverige har brunnit hela sommaren. Det politiska eftersläckningsarbetet har resulterat i förslag som inte kommer i närheten av de åtgärder som forskningen är rörande överens om behövs för att Sverige ska klara nationella och internationella åtaganden och, i slutänden, vår överlevnad.

Mänskligheten befinner sig i en tid där vår, och flera andra djurarters existens, hänger på att den globala uppvärmningen kraftigt minskar. Nu behövs modiga politiker som vågar ta klimatfrågan på det allvar situationen kräver. Det räcker inte med subventioner av “bättre” fordon eller miljontals kronor för att återskapa våtmarker. Utan tuffa regleringar som komplement är det som att kasta pengarna i sjön.

Annons

Annons

Klimatfrågan bör vara överordnad andra och ingå som en del i alla politikområden. Om politiker menar allvar med att ens komma i närheten av utsläppsbegränsningar och ambitionerna om att begränsa den globala uppvärmningen går det inte att se vissa områden som att de saknar klimataspekt. Det behövs helt enkelt mindre “klimatpolitik” och mer politik för klimatet.

Politikers uppgift är ibland att fatta svåra beslut utifrån bristfällig information. Klimatets utveckling är inte en sådan situation. Väl underbyggd information från 99,94 procent av världens samlade klimatforskare pekar i en tydlig riktning – klimatet förändras och människor är ansvariga för den förändringen.

Allvaret inför den globala uppvärmningen måste erkännas av alla politiker. Tiden är knapp och det finns åtgärder som behöver genomföras nu.

Vi förväntar oss att nästkommande regering och riksdag tar vetenskapens larm på allvar och agerar i linje med forskarnas rekommendationer.

För att hjälpa dem som ska styra Sverige efter söndagens val har vi tagit fram en checklista för vad de bör påbörja före årets slut:

Lyssna på klimatvetenskapen – sätt målsättningar om minskningstakt för växthusgasutsläpp i den takt som krävs enligt den senaste klimatvetenskapen som säger att nollutsläpp till 2045 inte räcker. Gör målsättningarna bindande.

• Flytta pengarna - se till att inga offentliga medel, som pensionspengar, investeras i fossila bränslen.

Annons

• Skydda skogen - skydda 20 procent av den produktiva skogsmarken. Bruka resterande 80 procent med hållbara avverkningsmetoder, sluta kalavverka skog.

Annons

• Inför en vegonorm – arbeta för att halvera köttkonsumtionen till 2030 och se till att växtbaserad mat blir norm inom alla offentliga verksamheter.

Checklistan utgör en lägstanivå och är bara en början på en ansats för att Sverige ska ta sig an klimatfrågan på ett seriöst sätt. Att göra mindre är inget alternativ eftersom vi alla går mot en framtid där det inte finns några valmöjligheter.

Även om Sveriges klimatarbete toppar flera listor betyder inte det att det som görs är tillräckligt. Sverige jämförs med en otillräcklig omvärld, och det gör att även den nuvarande klimatpolitiken inte håller måttet.

Sveriges klimatpolitik måste bli bra, på riktigt. Inte bara minst dålig. Det finns ingen tid att vänta. Klimatet har inte kunnat vänta på många, många år.

Så till er politiker som nu är i slutet av en valrörelse där klimatpolitiken fortfarande inte toppar er agenda, till er har vi bara en fråga:

Vad fan håller ni på med?

Frode Pleym

Rolf Lindahl

Frode Pleym är Sverigechef för Greenpeace.

Rolf Lindahl är Greenpeace Sveriges talesperson när det gäller klimatfrågor.

Annons

Annons

Till toppen av sidan