Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Antingen arbetar vi tillsammans inför framtiden – eller så försvinner vi

Forum Romanum i Rom var en gång världens politiska centrum. Några hundra år efter att det anlades hade det romerska väldet fallit. Fredrik Sjöstrand skriver om vikten av samarbete för överlevnad i sin text.Bild: Martina Holmberg / TT
I astronomin finns det någonting som kallas Fermis paradox, som syftar till att förklara varför vi inte har träffat på något annat intelligent liv i universum trots att kosmos är så otroligt stort och chanserna för utomjordiskt liv enligt många forskare är överväldigande.
I kontext till Fermis paradox diskuteras ”det stora filtret”-teorin (The Big Filter Theory), som menar att det finns olika trösklar i livets utvecklande där många organismer ”filtreras bort”. Några exempel på detta är när molekyler blir till enstaka celler, eller när dessa celler går samman och blir flercelliga organismer, eller när flercelliga organismer får stora hjärnor och kan börja använda verktyg.
Om detta stämmer har människan kommit längre än någon annan organism känd för oss - men frågan blir varför vi fortfarande inte hittat tecken av intelligent liv någon annanstans? Jo, för att den största tröskeln fortfarande är framför oss.
Vi människor har funnits på jorden cirka 200 000 år, men universum verkar vara åtminstone 4,5 miljarder år gammalt. Med tanke på hur vanligt det är med planeter som jorden och stjärnor som vår sol så kan det mycket väl ha funnits många organismer som oss människor, som har koloniserat sina planeter och skapat samhällen, men har försvunnit då de inte klarade nästa tröskel. Detta leder oss till en diskussion om oss, här och nu.
I världshistorien har städer, länder, riken och imperium skapats och upphört. Krig har härjat, städer har jämnats med marken, länder har försvunnit och imperium brustit. Vi har Babylonien, Romarriket, Bysantinska riket, Kinas dynastier och Napoleons imperium som några exempel på världsmakter som rest sig, förändrat världen och sedan upphört. De krig och förödande händelser som legat till grund för detta har alltid varit förfärliga, men de har likaså alltid varit begränsade till en eller några regioner, till nu.
Under 1940-talet såg vi kärnvapnen över Nagasaki och Hiroshima som avslutet på en konflikt som täckte hela jorden. USA, som kontrollerade kärnvapnen, blev en världsmakt och västmakterna på den ena sidan blev en motpol till Warszawapakten på den andra. Världen hade en tvåpolig våg av väst och öst där båda sidor visste att krig innebar fullständig förödelse. Efter murens fall har denna balans rubbats. Sovjet har fallit, nya aktörer så som Kina, Indien och Ryssland har blivit aktuella, samtidigt som USA börjar dra sig tillbaka och överväger att säga upp sina nära förbindelser till västvärlden i utbyte mot att stänga och skydda den enskilda nationen. Detta trots att historien säger att vi har nått stadiet där det inte hjälper att stänga in sig längre, för en kris drabbar individen i Sverige likväl som i USA, på grund av världshandeln, individens resande och, ifall det är en beväpnad kris, kärnvapen.
Ovanpå detta har vi ytterligare hot som vittnats om i sommar: Klimatförändringarna leder till vattenbrist, torka och kris. Prognoser säger att det i framtiden kommer leda till förändringar så stora att människor kommer att behöva migrera från hela länder på grund av klimatpåverkan. Detta är ett faktum som inte ens den som misstror mänsklig påverkan i klimatförändringen kan blunda för.
Vi har större hot nu än någonsin, som berör oss alla. Men, vi har alltid ett val. Vi kan bestämma oss för att fokusera på att samarbeta för att lösa dessa problem, inte genom att stänga in oss i olika länder utan genom att arbeta tillsammans.
Vi har ett val här i Sverige imorgon. Många människor i samhället känner att de saknar förtroende för något parti alls, men detta val handlar inte endast om skattesänkningar eller skattehöjningar, detta handlar om att stå upp för vår framtid som en sammanknuten värld som behöver arbeta tillsammans - eller riskera att försvinna.
Med detta sagt önskar jag att du prioriterar att rösta för miljön, för internationella samarbeten som EU. Att du röstar på ett parti som värnar om internationella avtal som Parisavtalet. Att du röstar på ett parti som förstår vikten av att samarbeta mellan nationer och övertygelser. För utan varandra kanske mänskligheten inte blir äldre än ca 200 000 år gammal.

Fredrik Sjöstrand

Fredrik Sjöstrand är 19 år gammal och förstagångsväljare. Han är intresserad av politik och planerar att studera politik vid universitetet.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen