Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjarni Tor Petursson visar vardagens oväntade magi

Bilden är beskuren.Bild: Bjarni Tor Petursson

Bjarni Tor Petursson

KONST. Facade Galleri Format, Malmö, t o m 16/9.
På två skärmar visas blekt svartvita projektioner av ett mystiskt, övergivet rum. Det skulle kunna vara övervakningsbilder från ett kuriosakabinett fullt av dioramor med scener från olika pojkrumsäventyr. Men ännu troligare ett källarförråd till en leksaksaffär. Två plastindianer utför någon form av dans, en pirat klättrar upp för en änterlina med en galjonsfigur i bakgrunden.
Till en början tycks det vara stillbilder, men efter en stund märks rörelser här och där. I scenen med indianerna syns en vit dammvippa på långt, böjligt skaft. Först rör den sig tveksamt och blygt, sedan mer framfusigt, som en figur ur Mupparna, för att slutligen mer eller mindre förgripa sig på figurerna. Malmöutbildade Bjarni Tor Petursson lyckas blåsa liv i vippan på samma sätt som William Kentridge kan ge en målad plåtburk utstrålning som Maria Callas i sina mekaniska lådteatrar.
Det är en lekfull, men nedtonad utställning om olika rums olika laddningar vid olika tidpunkter. Vad händer när stillheten lagt sig över en plats, som museet eller djurparken efter stängningsdags? Tar lejonet av sig manen och lämnar den på tvätt hos flodhästarna? Reser sig mumien från sin sarkrofag för att sträcka på benen?
Petursson tycks uppmana betraktaren att spetsa sinnena. Plötsligt kommer man att höra musiken i fläktarnas brum och upptäcka mönstret i dammet som lägger sig över möblerna. Han skapar nyfikenhet med sitt val av rum och gåtfulla samband med kameravinklarna. I det vardagliga och banala finns det ofta oväntad magi.
Gå till toppen