Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler stölder av nyckellösa bilar

Larmtjänst har de senaste två åren noterat en ökning av nyckellösa bilar som stjäls med relästöld.

Larmtjänst tips till den som äger en bil som kan köras utan nyckel är att förvara bilnyckeln i en aluminiumburk – så att inte signalen kan kapas.Bild: Maria Sehlin
– Men det är svårt att bevisa att det är en relästöld eftersom det antingen inte finns några spår i bilen eller inte finns någon bil, säger utredningsinspektör Torbjörn Serrander på Larmtjänst.
Skåne är en av de regioner som återkommande drabbas eftersom det ligger närmast kontinenten dit bilarna eller dess reservdelar ofta förs. Värst drabbade är "premiumbilar" som BMW, Mercedes, Volvo och Toyota förklarar han.
En tysk undersökning visar att det var enkelt att lura det nyckellösa systemet på de 24 bilmärken de undersökte.
– Det är populärt att stjäla så här eftersom det inte går något larm och inte syns några yttre spår på bilen, säger han.
Läs också Hans halvmiljonersbil hittades i Lödde å – ännu pågår tvisten om vem som ska ersätta bilen
Larmtjänst råd till den som har en nyckellös bil är att alltid ha nyckeln i en plåtburk eller i folie. Eller långt bort från bilen. Eller helt enkelt koppla bort systemet.
Om man drabbas av stöld och bilen påträffas så har han ett råd:
– Ta inte med nyckeln till bilen förrän vi gjort alla avläsningar. För att inte sumpa bevisning, säger Torbjörn Serrander.
Gå till toppen