Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Gatans fest växer för varje år

Norra Grängesbergsgatan är fylld med människor och musik. Den tredje NGBG-festivalen innehåller tjugo scener, de allra flesta bjuder på musik. På tvärgatorna och i gränderna vankas det ännu mer musik och mat.

Blir det en fest nästa år också på Norra Gränegsbergsgatan? Planerna är i alla fall i gång - en ny förening ska hålla i trådarna.Bild: Patrick Persson
– Det är som om Malmö smälter samman här, säger Ulrika Linder Edberg som dansar i gränden mellan Samirs bilelektriker och MrCar. På scen dj:ar hennes tyske kompis som gör sin första spelning i Sverige.

Techno när det fortfarande är ljust?

– Ja, det är väl bra när det som kanske känns otillgängligt blir tillgängligt, säger hon.
Ulrika Linder Edberg lyssnar på en tysk kompis som gör sin första spelning i Sverige.Bild: Patrick Persson
Årets NGBG-festival är den tredje hittills och den största sedan starten 2016. Eftersom den äger rum dagen före valdagen har den fått underrubriken "En förfest för demokratin".
Och redan finns planer för nästa års upplaga av gatufesten mellan biltvättar, förskolor, verkstäder, matbutiker, replokaler och mycket annat.
Normalt rör det sig många Malmöbor på Norra Grängesbergsgatan, denna lördag är bilarna portade och tempot är lugnare än en vanlig vardag.
"Violent Shout" med basisten Anna-Karin Tellgren spelar i en biltvätt för första gångenBild: Patrick Persson
Några biltvättar har förvandlats till scener. I en av dem står Anna-Karin Tellgren, basist i "Violent Shout". Hon berättar att det är första gången hon står på en scen i en tvätthall. Just denna är Al Amilis bilhandtvätt.
Kristoffer Nilsson, gitarrist i "Nille", spelade redan halv två med sitt band. Denna gång också i en garageöppning.
– Vi spelade i fjor också. Det är kul att spela här för det känns som om folk kommer hit för musikens skull. Det är annars ont om scener att spela på i Malmö , säger han.
Fábio Saraiva Schott vänder tapiokaplättar i luften.Bild: Patrick Persson
Även om musiken står i fokus är det kö till många matstånd. Bland annat till Fábio Saraiva Schotts lilla matvagn där han serverar pao de quiejo, brasilianska glutenfria ostbollar.
På de små stekpannorna stekar han plättar av tapioka – ett glutenfritt mjöl som görs på en sydamerikansk rotfrukt som heter maniok.
Plättarna kan fås med choklad och kanderad ingefära eller som en mer matig variant.
Mitt emot är hörnet fyllt av bord och bänkar runt Scandwich kökstält.
Festen började redan klockan tolv på lördagen och den slutar inte förrän lördag har blivit söndag.
"The Mexican Border" spelade på en av biltvättsscenerna.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen