Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Ingen orsak att ta till överdrifter om brottslighet

Fritidsgården Skåningen i Staffanstorp. Det behövs fler fritidsgårdar, menar Harald Svedberg (V).Bild: Lars Brundin
Eftersom det har förekommit olika reaktioner på det inlägg i Sydsvenskan som jag gjorde angående säkerheten i Staffanstorp och hur denna skall upprätthållas, vill jag komma med vissa förtydliganden.
Mitt svar uttalade ett stöd för att tillfälligt anställa väktare men också att man skulle utveckla och ha ett gott samarbete med polisen. Vidare tryckte jag på att överdriven retorik i dessa rättssäkerhetsfrågor skulle hållas på en anständig nivå, de nuvarande överdrifterna vad gäller brottslighet och övergrepp som griper omkring sig allt mer kan vi undvika och istället ta fram de saker som verkligen händer. Att lösa problem som man hittar på själv är varken särskilt svårt eller produktivt.
Här ska sägas att väktaridén som en lösning på ett akut problem verkade som god. Men bara på en tillfällig basis. Väktarnas största uppgift skulle vara att göra sig själva arbetslösa, dels genom att få ett slut på upphovet till oron, dels genom att polisens resurser ökades och omfördelades. Det är trots allt de senare som skall ha ansvar för lag, ordning och säkerhet.
Finansieringen av eventuella väktare skulle ha tagits från ny finansiering, inte genom att tömma befintligt buffertkonto. Men vare sig Christian Sonesson, Moderaterna eller resten av alliansen lär nog ställa upp på några utgiftsökningar, så frågan hänger egentligen fortfarande i luften utan någon realistisk lösning.
Vidare måste frågan med ungdomsoroligheten i Staffanstorp ses i ett vidare perspektiv och kräver långsiktiga lösningar. Bland annat innefattar det en rejäl och aktiv fältgrupp och en kommunal ungdomsverksamhet med fritidsgårdar med generösa öppettider. Det går naturligtvis inte att göra nedskärningar över hela linjen och hoppas på att saker och ting liksom ordnar sig själv bara så där. Föreningsverksamheten, som kommunen stödjer på ett hyfsat sätt, kan inte förväntas ta hand om alla barn och ungdomar, efter som det alltid kommer att finnas en numerär som inte attraheras av det som erbjuds och därför utgör en potentiell problemgrupp om de inte sysselsätts. Alltså: återuppbygg fältgruppen och öppna upp för fler fritidsgårdar. Det är kostnader som i det långa loppet lönar sig!

Harald Svedberg

Vänsterpartiet Staffanstorp
Gå till toppen