Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jimmie Åkesson om SVT-debatten: ”Trött på känsloutbrott”

”Det jag sa kan inte vara kontroversiellt någon annanstans än i Sverige”, sade Jimmie Åkesson under valspurten på Värnhemstorget i Malmö. Han syftar på sitt uttalande att vissa personer som invandrat till Sverige "inte passar in" då de "inte är svenskar"– och därför inte får jobb.

Jimmie Åkesson, SD, talade på Värnhemstorget i Malmö på lördagsförmiddagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Vid tio på lördagsförmiddagen klev Jimmie Åkesson ut på Värnhemstorget i Malmö, bevakad av en särskild kommendering från Malmöpolisen, bland annat många dialogpoliser som talade med de motdemonstranter som var på plats för att protestera mot Sverigedemokraterna.
Precis som vid förra veckans besök möttes han av högljudda burop. Polisen fick motdemonstranterna att backa till andra änden av Värnhemstorget där de stannade under hela talet och ropade slagord. Åkesson introducerades av levande musik på scenen, med bland annat Cornelis Vreeswijks "Somliga går med trasiga skor" ("den gillar väl till och med dom" sade sångaren på scen med adress till motdemonstranterna). Sedan klev Åkesson fram på scenen och kommenterade konflikten i fredagskvällens debatt för en applåderande publik.
– När man invandrar till Sverige är man inte automatiskt svensk. Jag tycker att det är en helt självklar uppfattning. Det jag sa kan inte vara kontroversiellt någon annanstans än i Sverige.
– Det måste gå att prata om varför människor från en viss del av världen exempelvis är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken, fortsatte Åkesson.
Protester under Jimmie Åkessons valspurt i Malmö på lördagsförmiddagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Han passade också på att kalla Centerledaren Anne Lööfs debattstil i SVT i fredags för "känsloutbrott för att påvisa sin egen godhet". Något som Åkesson sade sig vara ordentligt trött på. Sverigedemokraterna är partiet som ser till att de som invandrat till Sverige verkligen integreras, menar han:
– Integrationspolitiken i Sverige har i alla år gått ut på det motsatta – invandrare i Sverige ska inte bli svenskar. Men det är så enkelt för mig – att man tar seden dit man kommer. Och det måste vara vägledande för integrationspolitiken, sade Åkesson på scenen.
Eva Landahl som är ansvarig utgivare för SVT:s valprogram tog efter fredagskvällens debatt avstånd från Åkessons kommentar med motiveringen att den var ”generaliserande och pekar ut invandrare som en grupp som inte är svenskar och som inte passar in i Sverige”. Landahl hänvisar till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen.
Hennes uttalande väckte skarp kritik från Sverigedemokraterna som krävde ett möte med SVT:s Eva Landahl för att få framföra sina synpunkter. De ska träffas under lördagen, Sverigedemokraterna kräver "en tydlig ursäkt".
Läs också SD anmäler SVT efter valdebatten
Jimmie Åkessons tal på Värnhemstorget bevakades av många medier, utöver svenska medier fanns Reuters och danska DR på plats.
När Åkesson klivit ner från scenen och hans partivänner börjat packa ihop konstaterar Mathias Lööw, biträdande avdelningschef för polisen, att det hela gått lugnt tillväga och att inga personer har omhändertagits. En person plockades ur gruppen som demonstrerade och fick visa legitimation, men det rörde inte själva demonstrationen, enligt Lööw.
– Vi är jättenöjda. Också med motdemonstranterna, de har fått framföra sin åsikt också, men på ett lugnt sätt, säger han.
Gå till toppen