Annons

Annons

Annons

Lund

Insändare
Man tror nästan att Alliansen inte vill ha musikchecken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varför har inte fler kommuner infört musikcheck, frågar Peter Bergwall (MP).

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Fabian Zäll (L) menar att drömmen om musikcheck går i sank om Miljöpartiet får styra Lund efter valet (Sydsvenskan 6 september). Förvisso. Frågan är dock om det spelar någon roll för musikcheckens tillkomst vem som vinner på söndag. Alliansen har, tack vare stöd från SD, haft möjlighet att införa musikcheck under en längre tid men de har vacklat varenda gång det har blivit skarpt läge.

Annons

Det är nästan så att man börjar tro att Alliansen egentligen inte vill införa musikcheck. Det vore i och för sig inte så konstigt. I början av den här mandatperioden så hade fyra (borgerligt styrda) kommuner infört någon form av musikcheck. Nu närmar vi oss slutet av mandatperioden och antalet är fortfarande bara fyra. Varför har inte fler kommuner infört musikcheck? Att det inte blivit så borde utlösa larmklockor även hos den mest inbitne marknadsliberal.

Annons

Fabian Zäll klagar över att Miljöpartiet motarbetar honom av ideologiska skäl, nästan som om det vore att fuska på något sätt. Nå, låt oss sansa oss och ta en titt på de erfarenheter som faktiskt finns från den handfull kommuner som har infört musikcheck. Har kön till musikundervisningen kortats i dessa kommuner? Nej. Har dessa kommuners kostnader minskat? Nej, tvärtom. Har utbudet likriktats? Ja. Dessutom, den modell som förespråkas av Fabian Zäll med flera – ett system som bygger på ackreditering istället för offentlig upphandling – är inte ens förenlig med EU-rätten. Varför ge sig ut på ett kostsamt svajande gungfly istället för att bygga vidare på en väl inarbetad, omtyckt och fullt laglig modell – den kommunala kulturskolan?

Det finns gott om pragmatiska ledamöter på båda sidor blockgränsen i kultur- och fritidsnämnden, politiker som värnar om kulturskolan och som vill se fler elever inskrivna där. Istället för ideologisk symbolpolitik så hade vi kunnat lösa problemen med den för långa kön och snedfördelningen av platser. Istället har Alliansen ägnat halva mandatperioden åt att prata om musikcheck och resten av tiden åt att idissla utredningar. Miljöpartiet har varit tydligt med att vi inte är främmande för att även se över möjligheter till samverkan också med externa aktörer. Men ”samverka” är tydligen ett ord som klingar illa i Fabian Zälls öron – det är allt eller inget, antingen eller, svart eller vitt. Det är synd.

En röst på Miljöpartiet på söndag är en röst för utveckling – inte avveckling – av kulturskolan.

Peter Bergwall (MP)

Vice ordförande kultur- och fritidsnämnden, Lund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan