Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Motstånd mot familjeveckan visar på en bristande insikt om hur samhället ser ut.”

Visst har vi som arbetar med it och i liknande branscher generellt sett rätt bra betalt och ofta råd att ta ledigt lite då och då när det inte går att kompensera med kvällsjobb. Men andra yrkesgrupper som bär upp samhället har inte samma möjligheter. Det skriver Sebastian Merlöv, ordförande för Socialdemokraterna i Lomma och it-entreprenör.

Sjuksköterskor, poliser, brandmän, byggnadsarbetare och förskolepersonal kan inte ta med sitt arbete hem för att jobba igen förlorad arbetstid under helgen, skriver Sebastian Merlöv.Bild: Patrick Persson
Sandra Pilemalm, Liberalernas ordförande i Lomma-Bjärred, ställer Socialdemokraternas vallöfte att införa en veckas extra ledighet för föräldrar mot förbättringar i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (Aktuella frågor 4/9).
Men för Socialdemokraterna är det fullt möjligt att genomföra flera reformer som stärker människors frihet och ökar tryggheten i samhället. Orsaken är att vi socialdemokrater prioriterar välfärden framför skattesänkningar för de allra rikaste.
När tiderna förändras behöver välfärden hänga med. Därför har Socialdemokraterna genom åren infört längre semester, maxtaxa i förskolan och höjda barnbidrag. Nu tar vi nästa steg genom att ytterligare underlätta för föräldrar som jobbar.
Det socialdemokratiska vallöftet om en familjevecka innebär att föräldrar med barn mellan 4 och 16 år får ytterligare fem lediga dagar var varje år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i förskolan eller skolan på grund av lov eller planeringsdagar.
Sandra Pilemalms motstånd mot familjeveckan visar på en bristande insikt om hur samhället ser ut. Jag är själv företagare inom it, en av flera branscher som gör det möjligt att jobba hemifrån och ta igen en luciamorgon då man är med barnen på dagis eller i skolan genom att på kvällen jobba igen den arbetstid som går förlorad.
Visst har vi som arbetar med it och i liknande branscher generellt sett rätt bra betalt och ofta råd att ta ledigt lite då och då när det inte går att kompensera med kvällsjobb. En familjevecka är inte livsavgörande för oss. Men andra yrkesgrupper som bär upp samhället har inte samma möjligheter.
Sjuksköterskor, poliser, brandmän, byggnadsarbetare, förskolepersonal kan inte ta med sitt arbete hem för att jobba igen förlorad arbetstid under helgen. De får inte heller bestämma över sina egna scheman så att de som föräldrar kan säkra upp att allt som krävs inför sådant som ny skolstart och utvecklingssamtal. Ofta har de lägre lön och kan inte av ekonomiska skäl ta tjänstledigt. Målgruppen för familjeveckan blir än större om man lägger till alla de ensamstående föräldrar som också har stora behov av en sådan reform. Föräldrar med ensam vårdnad får två veckors extra ledigt med sina barn.
För den som inte har möjlighet att jobba hemifrån eller ta med barnet till jobbet, kan det upplevas som en stress att inte kunna vara tillsammans med barnen på lovet eller att lämna tonåringen ensam hemma på planeringsdagen. Många, inte minst kvinnor, känner sig tvungna att gå ned i arbetstid. Så kan vi inte ha det. I vårt starka samhälle ska man både kunna vara förälder och arbeta heltid.
Under de senaste 20 åren har alla branscher i Sverige genomgått dramatiska produktivitetsförbättringar i en takt som inte kommer att avta. Lönerna har inte höjts i samma utsträckning och inte heller har relevanta reformer genomförts. Därför finns det utrymme för utökad flexibilitet som till och med staten står för.
Familjeveckan ger alla föräldrar möjlighet att svara upp mot det krav som dagens samhälle ställer på att man ska vara aktiv i sina barns utveckling och jämnar ut de obalanser som drabbar barn olika beroende på deras föräldrars yrkesval. Familjeveckan är en reform som kännetecknar ett modernt Sverige.

Sebastian Merlöv

Sebastian Merlöv är ordförande för Socialdemokraterna i Lomma och it-entreprenör.
Gå till toppen