Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Politiken ska inte göra politikerna rika – sänk arvodena

Vänsterpartiet har också föreslagit en sänkning av kommunalrådens arvode med 15 000 kronor till 41 000 kronor i månaden. Det är fortfarande en hög inkomst, skriver Hanna Gunnarsson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
De politiska partierna i Lund har under våren haft förhandlingar om politikers löner och villkor. För Vänsterpartiet är det ett förtroendeuppdrag, inte ett jobb, att vara politiker, och den som är politiker ska aldrig kunna bli rik på sitt uppdrag. Vänsterpartiet kämpar alltid emot när villkoren för politiker föreslås bli bättre.
Vänsterpartiet menar att Lund absolut inte behöver fler kommunalråd (heltidspolitiker). Att göra politik på heltid är ibland nödvändigt, men det ska vara så få heltidspolitiker som möjligt. Idag har Lund fem kommunalråd och några ytterligare politiker som genom att plocka ihop uppdrag kan göra politik på heltid (som till exempel jag) - fler behövs inte! Vänsterpartiet har också föreslagit en sänkning av kommunalrådens arvode med 15 000 kronor till 41 000 kronor i månaden. Det är fortfarande en hög inkomst! Vänsterpartiet är ensamma med att gå emot denna höglönepolitik.
Utöver det vill vi att kommunalrådsposterna ska kunna gå att dela på två personer. Det finns flera anledningar till det: Att kunna behålla sitt vanliga jobb utanför politiken, ha möjlighet att studera eller njuta av pensionstillvaron samtidigt eller minska arbetsbördan genom att dela på uppdraget med någon annan. Alla de mindre partierna ville göra denna förändring, men blev stoppade av de fyra stora (S, M, L och MP).
Att vara förtroendevald politiker är just ett förtroende. När politiker plockar ut höga löner ökar klyftan mellan de förtroendevalda och Lundaborna som röstat fram oss. När nu arvodena kommer fortsätta vara höga gör vi i Vänsterpartiet det näst bästa: Betalar in en del av våra arvoden till den gemensamma partikassan. Vi uppmanar alla att göra det!

Hanna Gunnarsson (V)

Gå till toppen