Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Proffsåkare i VM inspirerar unga skejtare

Världsmästare och proffsåkare kör så det ryker i Kroksbäcks skatepark. Det är EM-final och deltävlingar i VM här, för tredje året i rad.

Roman Pabich från USA var en av dem som åkte i deltävlingen inför VM.Bild: Moa Dahlin
– Det är inspirerande att se alla duktiga från hela världen, säger Alva Höggren, 15 år.
Hon och kompisen Mira Axelsson, också 15 år, skejtar själva. I dag är de åskådare, men annars skejtar Mira Axelsson gärna i Stapelbäddsparken.
– Där finns det lite av varje, det är blandat med både street-åkning och bowl, säger Mira Axelsson.
Skejtarna Mira Axelsson och Alva Höggren var på plats för att se proffsen tävla under lördagen.Bild: Moa Dahlin
Det är tredje gången gillt som tävlingarna sker i Malmö. 2016 hölls VM-finalen här och 2017 var det både EM-final och VM-deltävling. Platsen är Kroksbäcks skatepark, som donerades till Malmö av Vans Parks världsmästerskap 2016.
Att tävlingarna återvänder till Malmö år efter år beror på att Malmö är en världsstad när det gäller skateboard, förklarar Gustav Svanborg Edén, Malmö stads skateboardkoordinator:
– Malmö är en av världens ledande skateboardstäder. Det beror på att skejtarna i Malmö organiserade sig tidigt, i slutet av 90-talet. Det gick från föreningsverksamhet, med stöd från fritidsförvaltningen, till lokalen på Bryggeriet, till att man byggde skejtparken i Stapelbädden.
Samarbetet mellan skejtboardåkare och Malmö stad har burit frukt och gjort att det nu finns flera kvalificerade platser att skejta på i staden.
Skejtparken som donerades från Vans Parks kostade runt tre miljoner att bygga.
– Vans donerade marken och kommunen grävde hålet, sammanfattar Gustav Svanborg Edén.
Att parken hamnade just i Kroksbäck är ingen slump. Kommunen ser Kroksbäck som ett område i utvecklingsfas, där Holma, Kroksbäck och Hyllie möts.
– Vi hoppas att det här ska bli en mötesplats. Det är Malmös gamla ytterområden som möter nya stadsdelar.
Gustav Svanborg Edén är Malmö stads skateboard-koordinator.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen