Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Samarbete med SD är inte en ”icke-fråga”

Jämställdhetsarbete börjar redan på förskolan, skriver Sandra Pilemalm (L).Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Spekulationer haglar vilt om hur koalitioner kommer se ut i skånska kommuner efter valet på söndag. I Sydsvenskan 6 september vill inte kommunstyrelsens blivande ordförande, moderaten Robert Wenglén, ge något tydligt besked i frågan: ”Det är i dagsläget en icke-fråga”.
Läs också SD prioriterar inflytande framför ideologi i kommunerna
För oss liberaler, oavsett var i landet vi befinner oss, är detta inte en icke-fråga. Jan Björklund har varit mycket tydlig med att ”Sverige klär inte i brunt. Vi kan kompromissa om mamma- och pappamånader, men inte om grundläggande värderingar för det liberala partiet”.
För oss liberaler är det inte viktigt varifrån du kommer, utan vart vill du? Vart är du på väg? Vi ser varje individ som en stor resurs och värnar om ett samhälle där olikheter ses som en tillgång och där varje individ har frihet och möjlighet att styra över sitt liv.
Värderingar gör att man kommer fram till olika saker. SD har till exempel i sitt partiprogram på agendan att man vill avveckla anslag till jämställdhetsarbete i skolorna. Jämställdhetsarbete i förskolan och skolan adresserar normer och strukturer inom många olika områden, som politik, näringsliv och sex och samlevnad. Enligt liberal ideologi ska politik skapa förutsättningar för människor till ett jämlikt och jämställt liv. Normkritisk pedagogik går ut på att motverka normer (osynliga regler) som hindrar människor från att leva det liv man vill leva och vara den man vill vara på grund av samhällets normer. Destruktiva mansroller som premierar till exempel våld skapas i unga år. Jämställdhetsarbete börjar därför redan på förskolan. Liksom klassresan börjar på förskolan. Som kvinna och liberal kan jag inte samarbeta med ett parti som vill begränsa kvinnors möjligheter att bestämma över sina kroppar och sänka abortgränsen till 12 veckor jämfört med dagens 18.
Det liberala partiet i Sverige bildades ur kampen för rösträtt för alla kvinnor och män. På den tiden var det många som vände sig emot idén att varenda medborgare skulle ha inflytande och yttrandefrihet – oavsett kön, inkomst och bakgrund. Tanken att varje människa ska vara fri att forma sitt liv har sedan dess legat till grund för all liberal politik.
Blåklinten är Liberalernas symbol. Den liknar ingen annan svensk växt och varje enskild blomma har ett alldeles eget utseende. Tycker du liksom vi att det är viktigt med ett samhälle där olikheter och människors olika ursprung ses som en tillgång? Rösta då på Liberalerna.

Sandra Pilemalm

Ordförande Liberalerna Lomma-Bjärred
Gå till toppen