Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Ska barnen som inte kommer in få betala hela musikundervisningen själva?

En sund konkurrens leder till mångfald, inte till likriktning, skriver Emma Köster om musikundervisningen i Lund.Bild: Hussein El-alawi
Svar till Peter Bergwall, Sydsvenskan 6 september.
Läs också Musikchecken har legat som en våt filt över kulturskolan
Tack för ditt svar, Peter. Jag betvivlar inte att du i din gärning har goda intentioner.
Dock missuppfattar du min problembeskrivning och förslag på åtgärder. Jag pratar om de långa köerna till kulturskolan och oförmågan att lösa problematiken samtidigt som tiden går. Att införa en kulturcheck är ett förslag, men inte hela lösningen. Det viktiga måste ju vara att till exempel alla som vill spela ett instrument också får komma till. Kulturskolan är bra, uppskattad och efterfrågad, men som det ser ut idag hinner man ju inte med. Är det då rätt att alla andra barn som har oturen att inte komma in, endast hänvisas till icke-subventionerad undervisning? Det kan ingen tycka är rimligt. Heller inte du.
Även om detta är en nationell angelägenhet, så blir det konkret och tydligt i Lunds kommun. Stelbenta principer hindrar och bromsar. Om du hade besökt Limus så hade du vetat att de erbjuder långt mer än ”en bråkdel” av Kulturskolans musikutbud. Här undervisas både populära som sällsynta instrument, kurser och utbildningsserier till högsta nivå.
Deras verksamhet är ett efterfrågat komplement till Lunds kommuns utbud och borde uppskattas. En sund konkurrens leder till mångfald, inte till likriktning.
Kulturchecksdebatten sattes igång 2015 och pågår fortfarande. Om den skulle ha lagt en ” våt filt över Kulturskolan”, så kan man undra varför den har legat över Lunds Kulturskola sedan mer än 25 år?
Gällande gynnandet av enskilda företag så vet vi ju att just din nämnd har godkänt 1,25 milj i löpande verksamhetsbidrag till Anagram under 5 år. Kommunallagen kan tolkas olika, beroende på hur högt man värderar barnens rätt till likabehandling. Jag höjer min röst för alla barns rätt till kulturundervisning. Du borde göra det samma.

Emma Köster

Gå till toppen