Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Vi värnar stadsdelsbiblioteken i Lund

Vi går till val på att slå vakt om våra stadsdelsbibliotek och öppna upp biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv igen, skriver Gunnar Brådvik (L).Bild: Mats Roslund
”Vi Socialdemokrater kommer alltid att försvara våra stadsdelsbibliotek. Biblioteken är ovärderliga som lokala kulturinstanser och mötesplatser för många olika verksamheter. Det är därför nödvändigt med kompetent personal och generösa öppettider. Stadsdelsbibliotek ska planeras inom rimligt avstånd från boende. De bör också vara en resurs för skolornas bibliotek och kombinera skol- och folkbibliotek där så är lämpligt. Sådana bibliotek blir naturliga centrum för invånarna och fungerar som lokala kulturhus och mötesplatser.”
Så löd Socialdemokraternas valmanifest inför valet 2014. Det dröjde dock inte länge förrän de svek sitt löfte om biblioteken. Redan året efter valet, 2015, beslutade Socialdemokraterna att helt oförhappandes stänga biblioteket på Järnåkra. Året därefter stängde de biblioteket på Nöbbelöv. Detta skedde trots att över 1 000 personer protesterat och velat ha biblioteken kvar. Till det nedstängda biblioteket på Nöbbelöv lovades ersättningslokaler som ”fler personer skulle hitta till”. Dessa lokaler har emellertid ännu inte dykt upp och det är ju lite svårt att hitta till lokaler som inte finns …
Undertecknad valde att överklaga nedläggningsbesluten till förvaltningsrätten, som också upphävde båda nedläggningsbesluten 2017. Detta har Socialdemokraterna dock struntat i – biblioteken är fortfarande stängda.
Liberalerna har årligen yrkat på att biblioteken ska öppnas igen. När frågan behandlades i fullmäktige 2017 röstade 26 av 65 ledamöter för att återställa biblioteken. Vi går nu till val på att slå vakt om våra stadsdelsbibliotek och öppna upp biblioteken på Järnåkra och Nöbbelöv igen! Det är vår förhoppning att valutfallet blir ett sådant efter 9 september att det blir fler, och inte färre, bibliotek framöver i kommunen.

Gunnar Brådvik (L)

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen