Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andersson: "Vi får avvakta och se"

Efter två klartecken kom nästa frågetecken. Lagkapten Andreas Granqvist har feber och kan missa Nations League-premiären. – Vi får avvakta och se, säger förbundskapten Janne Andersson inför mötet med Turkiet.

Förbundskapten Janne Andersson.Bild: SÖREN ANDERSSON / TT
Skador och sjukdomar. Det är vad som delvis har präglat landslagets första samling sedan VM-succén i Ryssland.
Efter att mittfältaren Emil Forsberg och backen Martin Olsson, ljumske respektive vad, lämnade truppen har förbundskapten Janne Anderssons behandlat flera frågor i ämnet.
Mikael Lustig har haft problem med en vad och var inte med i matchtruppen till bortamötet med Österrike.
Albin Ekdal var "hängig" – läkarens ordval, enligt medieansvarige Staffan Stjernholm – och missade träningen i lördags.
På söndagen – dagen före Nations League-premiären mot Turkiet på Friends arena – kom nästa smäll för Anderssons landslag: Lagkapten Andreas Granqvist var febersjuk och blev kvar på spelarhotellet i centrala Stockholm.
– Albin ersätter "Granen" här på podiet, eftersom han har frisknat till men tyvärr då har Granqvist feber, och därför är han kvar på hotellet. Sedan får vi se vad det innebär, det är omöjligt att sia om, säger Andersson under presskonferensen och hoppas att lagkaptenen ska hinna bli frisk till måndagskvällens match.
– Vi har inte stängt möjligheten. Vi får se, vi får avvakta och se helt enkelt.
Någon fara för Lustigs medverkan i Nations League ska det inte vara, och under presskonferensen gav även Ekdal klartecken till spel.
– Jag mår bra, tackar som frågar. Jag mådde sämre i fredags och i går (i lördags). Jag spydde rejält under fredagen och var riktigt risig, helt enkelt, men jag piggnade till i går kväll (lördagskvällen) och tränade med laget i dag (på söndagen). Det känns bra inför matchen, säger han.
Mittfältaren Ekdal, som lämnade tyska Hamburg för italienska Sampdoria tidigare under sommaren, hamnade sedan i ett liknande spår som Janne Andersson har som sitt mantra.
Då var då, nu är nu.
Kort och gott: Glöm det som hände i Ryssland.
– Det här är en omstart efter VM. Vi njöt hela sommaren av all glädje, att se hela Sverige njuta av det som vi åstadkom i Ryssland men nu börja vi om på ny kula och vi kan inte vara nöjda över VM fortfarande, säger han.
– Nu börjar vi om och fotboll är en färskvara, så det gäller att vi startar starkt direkt och får med oss en skön känsla, både i vår grupp och för de svenska fansen.
Fakta

Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerat till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sveriges är i samma grupp som Ryssland och Turkiet.

Fakta

Herrlandslagets höstschema

På måndagskvällen: Nations League, Sverige–Turkiet, Solna.

11 oktober: Nations League, Ryssland–Sverige, Kaliningrad.

16 oktober: Landskamp, Sverige–Slovakien, Solna.

17 november: Nations League, Turkiet–Sverige, Eskisehir.

20 november: Nations League, Sverige–Ryssland, Solna.

Gå till toppen