Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Ann Heberlein hotad utanför vallokal i Lund

En hotfull okänd man gick till upprepad verbal attack mot Ann Heberlein (M) när hon delade ut valsedlar utanför Katedralskolan.
– Han kallade mig hora, fitta och fascist, berättar hon.

Ann Heberlein.Bild: Claudio Bresciani / TT
Polisen har upprättat en anmälan om ofredande efter händelsen, då mannen vidrörde henne med sin mage.
– Han tryckte till mig med sin kropp, säger hon.
Ann Heberlein är upprörd över att ingen av de andra företrädarna för olika partier, som stod intill, reagerade när mannen gick på henne. Mannen återkom tre gånger under en dryg halvtimme.
Fyra timmar senare känns det fortfarande.
– Jag känner mig ganska skakad och chockad över bristen på civilkurage. Vi politiker borde göra gemensam sak för att försvara demokratin och inte ge vika för hot och hat.
”Du är emot godhet, du vill förstöra vårt land”, berättar Ann Heberlein att mannen först sa till henne. När han kom ut efter att ha röstat skrek han ”fascistfitta”.
– Jag känner mig inte trygg. Ingen människa försvarar mig.
Sedan Ann Heberleins make kommit till platsen, avvek angriparen.
Ann Heberlein har tidigare blivit angripen som privatperson och debattör. Händelsen på valdagen ser hon extra allvarligt på.
– Det är ett angrepp på demokratin när man ger sig på en politiker utanför en vallokal.
Valsamordnaren Johannes Härri hör om händelsen först genom Sydsvenskan. Efter att ha talat med valfunktionärer på Katedralskolan som berättar att polis varit på plats säger han:
– När det är val ska det vara neutral mark. Ingen får känna sig hotad någon gång under valprocessen. Det är verkligen allvarligt.
Polisens presstalesman Fredrik Bratt bekräftar att en kvinnlig valarbetare utsatt för ett ofredande. Polisen kom snabbt till platsen, men då var mannen redan försvunnen.
Enligt polisen finns det ett bra signalement på mannen som ska vara i 40-årsåldern.
Ann Heberlein står på nionde plats på Moderaternas valsedel till kommunfullmäktige i Lund och på en åttondeplats på Moderaternas södra riksdagslista.
Gå till toppen