Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Centerpartiet gör comeback i Malmös kommunfullmäktige

Först efter midnatt vågade Centerpartiet i Malmö jubla:
– Vi är inne i fullmäktige! Det känns väldigt, väldigt bra, säger Niels Paarup-Petersen (C).
Centerpartiets vallokomotiv i Malmö firar på valvakan i Slaghuset: ordförande Michaela Esseen, valledare Evelina Reuterfors samt Niels Paarup–Petersen, som är gruppledare och förstanamn för C i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Centerpartiet åkte ur kommunfullmäktige i Malmö för 20 år sedan. Men efter en stenhård valrörelse gör partiet comeback. Klockan ett på natten hade partiet vunnit 4,2 procent av Malmöbornas röster, vilket kan ge partiet tre mandat i fullmäktige.
– Vi har jublat och kramats och skrattat och skålat och fnittrat. Det känns härligt! säger Niels Paarup–Petersen till Sydsvenskan klockan ett på söndagsnatten.
– Det här är det bästa valet som Centerpartiet har gjort i Malmö på 30 år. Nu har vi möjlighet att ge Malmöborna en politik som är hållbar, där eleverna får godkända skolresultat och vi inte nöjer oss med att ha Sveriges högsta arbetslöshet. För oss gäller det att vinna vardagen för Malmöborna, säger Niels Paarup–Petersen som är gruppledare för C i Malmö.
Centerpartiet höll sin valvaka på Slagthuset i Malmö. Redan klockan åtta på kvällen var centerpartisterna hoppfulla, när de såg att partiet skulle gå kraftigt framåt, enligt vallokalsundersökningarna.
Men för att komma in i Malmös kommunfullmäktige krävs att partiet kommer över treprocentsspärren i lokalvalet.
Klockan 01.25 på natten hade partiet kommit upp i 4,2 procent av rösterna i Malmö. Men fortfarande är det för tidigt att säga hur det slutgiltiga valresultatet blir – och om det blir maktskifte i Malmö.
C säger att de vill samarbeta med alliansen i Malmö – men att de stänger dörren till att samarbeta med Sverigedemokraterna.
Hur många mandat C får i kommunfullmäktige är inte klart förrän alla röster är räknade.
– Det är så oerhört känsligt läge just nu. De närmaste dagarna kommer att bli avgörande, säger Niels Paarup–Petersen.
Gå till toppen