Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Det tunga jobbet börjar nu. Det kan bli kanonbra.

En valvinnare – KD-ledaren Ebba Busch Thor.Bild: Jessica Gow/TT
Valet är över. Väljarna har sagt sitt. Och ändå är det långtifrån självklart hur nästa regering kommer att se ut.
När 5 943 av landets 6 004 valdistrikt räknats på söndagskvällen var valresultatet i stort klart. Trenderna gick i linje med vad opinionsinstituten och vallokalsundersökningarna flaggat för:
Det blev väldigt jämnt mellan det rödgröna blocket och alliansen. I princip dött lopp. Ingen sida är i närheten av egen majoritet.
De två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, drabbades av stora tapp, dock inte så stora som opinionsmätningarna antydde. S såg ut att landa runt 28 procent medan M verkade samla knappt 20 procent av rösterna. M förblir därmed näst största parti.
Sverigedemokraterna får omkring 18 procent. Det är ett ordentligt lyft jämfört med valet 2014, då SD fick 12,9 procent. Intressant är när Valu visar SD:s väljarströmmar i år; partiet har lockat ungefär lika många väljare från Socialdemokraterna som från Moderaterna.
SD-ledaren Jimmie Åkesson ville under valvakan ha klart besked av Moderatledaren Ulf Kristersson:
”Tänker du välja Stefan Löfven eller tänker du välja Jimmie Åkesson”, undrade han. Och SD-publiken jublade.
Kristdemokraterna, som i åratal sett ut att hänga på gärsgårn, klarar sig kvar i riksdagen med marginal. Partiet får över 6 procent. Partiledaren Ebba Busch Thor har gjort en raketspurt av Guds nåde.
Läget för Miljöpartiet var tidigt på kvällen betydligt skakigare. Enligt TV 4:s valdagsundersökning skulle MP klara sig kvar, enligt SVT:s Valu var det mer osäkert. Men ju längre valkvällen led, desto mindre led valvakande miljöpartister; partiet klarar sig kvar.
Efter valet går partierna nu in i en ny fas. Av eftertanke. Analyser. Funderingar. Och så småningom förhandlingar, säkerligen tuffa förhandlingar, innan en ny regering kan träda till.
Mycket talar för att statsminister Stefan Löfven (S) bör avgå självmant, alltså innan han hinner röstas bort i riksdagens numera obligatoriska statsministeromröstning. Som Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer konstaterade tidigt under valkvällen – läget i riksdagen kommer att vara så oklart, skillnaden mellan blocken kommer att vara så liten, att det naturliga är att statsministern frivilligt lämnar sin post.
Först den 24 september, när det är upprop i riksdagen och en ny talman väljs, kan det formella arbetet med att formera en ny regering ta fart. Talmannen har fyra försök på sig att vaska fram en statsministerkandidat som godkänns av riksdagen. Misslyckas talmannen fyra gånger, då väntar nyval.
Dessutom lär talmannen begära av en statsministerkandidat att han eller hon har goda förutsättningar att få igenom en budget i kammaren. Det kan bli väl så knivigt.
Det här viktiga arbetet kan ta tid. Och det får ta tid.
Det finns inget skäl att hasta. En ny regering brådskar inte. Huvudsaken är att den blir stark och duglig. Att den fungerar i så måtto att den kan leverera nödvändiga reformer. Det behöver Sverige.
Det finns heller inget skäl att hysa missmod. Inget skäl att måla fan på väggen. Jo, det har varit en tuff valrörelse. Och Sverigedemokraternas breda intåg har skakat om den politiska scenen och på sina håll orsakat tumult. Nu utmanas ett traditionellt och trött blocktänkande av nya krav på partiernas ansvarstagande.
”Släpp all prestige”, löd rådet på SVT:s valvaka från den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) till partierna. De måste alla inse att valresultatet kanske inte blev exakt som de önskat men att de måste vara beredda att dra sitt strå till stacken för att landet ska kunna styras.
Sverige, vi har ett resultat. Och slutresultatet, efter förhandlingar, kan bli hur bra som helst.
Det kommer att finnas ett antal partier och politiker i den nya riksdagen som är ansvarskännande. Som vet att Sverige är ett fantastiskt land – och kan bli ännu bättre. Ännu mer fantastiskt.
Gå till toppen