Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Max Wiman: Du välte inte bara motståndare - du vände upp och ner på oss allihop

Du var färgstark personlighet, en udda fågel i den välordnade svenska idrottsrörelsen. Du välte inte bara motståndare - du vände upp och ner på oss allihop. Du var en 56:a o bäst i världen i en av de anrikaste svenska idrotterna. Du blev idrottshistoria. Jag förmodar att den plats du begivit dig till nu aldrig blir sig lik, att det aldrig kommer att råda stiltje där mer.

VM-guldet i Göteborg - Frank Andersson presenterade sig för en gammal brottarnation och blev på sitt eget sätt folkkär.Bild: PRESSENS BILD
Av de tre VM-guld Frank Andersson tog är förstås det han tog i ett kokande Scandinavium det största, ett av de riktigt stora ögonblicken i svensk idrottshistoria. Man behövde inte vara brottningsfantast för att ryckas med - men kom ihåg att på den sida kunde många svenska idrottsvänner mycket om sporten och vår anrika historia fanns i ett starkare och färskare minne än vad det kanske gör i dag.
Frank Andersson kastade oss bokstavligt talat fram och tillbaka i ett känslosvall. Han var en aktiv att älska - och förbanna. Han gick sin egen väg, hans talang var så stor att den tillät det. Givetvis tränade "Frankie Boy" stenhårt, men han försvann också från radarn, uteblev från träningsläger, blev ovän med makthavare och ledare.
Han lämnade aldrig en idrottsvän oberörd, tror han engagerade långt utanför de leden.
Levnadsglad vinnarskalle. Täcker inte de två orden in det mesta?
Tre VM-guld, två silver. Fyra EM-guld, tre silver. Ett OS-brons.
Svenska Dagbladets Bragdmedalj 1977 för det första VM-guldet i Göteborg.
Meritlistan kunde varit mycket längre. Eller kunde den det? Var det kanske så att Frank Andersson aldrig nått de där framgångarna som en superseriös asket? Behövde han alla sidor av livet?
Förmodligen var det så. Jo jag är övertygad att det var så.
Han blev folkkär på ett annorlunda sätt, som sagt, många var nog arga mer än en gång på hans utsvävningar, men de förläts nästan alltid.
Let´s Dance och Mästarnas mästare. Hans aura levde vidare.
Jag kände inte Frank Andersson, mötte honom vid något enstaka tillfälle. Men många har vittnat om ett varmt hjärta.
Till slut orkade det inte längre. Det hade levt ett fartfyllt liv.
Ännu en av 56:orna (Linda Haglund var den första) har lämnat den jordiska scenen alldeles för tidigt, men jag tror som sagt att han någonstans där uppe fortsätter att leva livet som han alltid gjorde. I full fart, med stort socialt samspel med sin omgivning.
I de jordiska historieböckerna kommer Frank Andersson alltid att finnas med som en av de stora svenska idrottarna.
Läs alla artiklar om: Frank Andersson 1956-2018
Gå till toppen