Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hembakat blev framgångsrecept - nu lämnar hon kafédrömmen

För fyra år sedan förverkligade Anita Nyberg sin dröm: att öppna ett gammeldags kafé med hembakade kakor i Kävlinge. Nu är verksamheten till salu. "Det är sorgligt att lämna, men det är dags för mig att gå vidare" säger hon.

Det har tidigare varit både bland annat blomsteraffär, elaffär och skoaffär i affärslokalen på Mårtensgatan. "Att driva kafé här fungerar bra, jag hoppas att det blir kvar med nya ägare" säger Anita Nyberg.Bild: Maria Sehlin
Anita Nyberg öppnade Café M efter att ha fått två nya knän och äntligen kunde återgå till arbete.
– Jag kände att det var min tid, nu skulle jag satsa på min dröm: att baka och träffa människor – så det blev ett kafé, berättar hon.
Anita och hennes man köpte fastigheten på Mårtensgatan i centrala Kävlinge och förvandlade den tomma butikslokalen till ett kafé med gammaldags inredning.
– Sommaren innan vi öppnade körde jag och min man runt på loppisar och köpte gamla möbler och prylar – det var jätteroligt! De första åren bakade jag alla kakor och tårtor själv, det har varit en härlig tid, säger Anita Nyberg.
Hela inredningen är från en annan tid.Bild: Maria Sehlin
Mormorsinredning och hemlagat var ett framgångsrecept. Allt fler kunder har hittat till kaféet, inte enbart Kävlingebor utan även mer långväga gäster från bland annat Bjärred, Lund och Malmö kommer in.
– Det är förvånansvärt få spontangäster, de allra flesta har bestämt träff här. En del äldre håller tårtkalas med sina väninnor och vi har även har haft mindre begravningsmottagningar, säger hon.
Verksamheten har växt och hon har nu två anställda – bland annat en konditor, som har tagit över bakningen. Anita Nyberg är själv gärna på plats och sköter kontakten med kunderna.
När hon ser tillbaka på åren i kaféet är det med glädje.
– Att möta kunder är så roligt! Om jag hade varit tio år yngre hade jag aldrig sålt, men jag bestämde redan från början att det gällde några år och nu säger kroppen sitt, säger hon.
Vad ska du göra nu?
– Jag och maken har beslutat att trappa ner lite. Vi har även ett familjeföretag och där kommer jag att fortsätta sköta pappren. Sen ska jag bli farmor för första gången – det ser jag fram emot, säger Anita Nyberg.
Budapestbakelser och prinsessbakelser är storsäljare. Här finns även lättare luncher.Bild: Maria Sehlin
De har redan några intressenter till att köpa kaféhuset. I paketet ingår fastigheten med en lägenhet på ovanvåningen.
– Nu går kaféverksamheten bra och jag hoppas kunna sälja till någon som fortsätter driva kaféet, förklarar hon.
Annars ser hon med oro på den forna paradgatans utveckling. Flera butiker har stängt de senaste åren, få nya verksamheter fungerar och en del är rädda för att satsa på Mårtensgatan eftersom en ny stadsdel, Stationsstaden, ska växa fram på andra sidan järnvägen förklarar hon.
– Det är inte alla verksamheter som fungerar på Mårtensgatan.
"Café M fick sitt namn efter gatunamnet: Mårtensgatan", berättar Anita Nyberg.Bild: Maria Sehlin
Gå till toppen