Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Region Skåne går mot regimskifte – det rödgröna styret backar

Socialdemokraterna och Miljöpartiet backade kraftigt i valet till Skånes regionfullmäktige. De fyra allianspartierna fick 41 procent mot 38 procent för de tre rödgröna. Det betyder regimskifte i regionen, säger Carl Johan Sonesson (M).

Den senaste mandatperioden har Region Skåne styrts i minoritet, av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med Henrik Fritzon (S) som ordförande i regionstyrelsen. Båda partierna backar kraftigt.
När rösterna räknats hade alliansen 40,6 procent mot 37,9 procent för S, MP och Vänsterpartiet. Samtidigt gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt och fick 19,8 procent.
Carl-Johan Sonesson leder Moderaterna i Region Skåne.Bild: Patrick Persson
Resultatet betyder regimskifte i regionen, säger Carl Johan Sonesson, Moderaternas ledande namn i Region Skåne:
– Vi har ju sagt tidigare i alliansen, att om vi blir största block så ska vi också söka stöd för att styra. Nu går vi för regionledning med alliansen.
– Resultatet visar att vi har nått ut med våra budskap. Men det är nu det riktiga arbetet börjar, nu ska vi förverkliga detta med att korta köer, som vi pratat mycket om. Det kommer att bli huvudfokus, säger Carl Johan Sonesson.
Socialdemokraterna tappade mer än fem procentenheter, fick nu bara drygt 27 procent i regionvalet och förlorar tio av sina 51 mandat. Henrik Fritzon ser två anledningar till nederlaget.
– Vi har en nationell trend där Socialdemokraterna går tillbaka, säger Henrik Fritzon.
– Men vi har också ett svårt läge med många utmaningar för sjukvården i Skåne. Och med det parlamentariska läget som varit har vi socialdemokrater inte haft möjlighet att föra den politik vi själva helst skulle ha velat.
Den preliminära mandatfördelningen ger alliansen 62 av regionfullmäktiges 149 platser. Står sig detta resultat blir det exakt lika mycket som det rödgröna styret hade under den gångna mandatperioden.
Läs också Nu ska Region Skåne få nytt styre – detta händer efter regionvalet
Nu får S och MP 47 mandat tillsammans. V får 10 och SD 30.
Henrik Fritzon öppnar för samtal med alliansen om samarbete över blockgränsen.
– Visst är alliansen större än de rödgröna, men samtidigt är det jättejämnt. Det finns inget block som har egen majoritet, och vad vi behöver i Region Skåne nu är blocköverskridande samarbete, säger Henrik Fritzon.
Henrik Fritzon (S) har under den gångna mandatperioden varit regionstyrelsens ordförande i Skåne.Bild: Moa Dahlin
Miljöpartiet fick fyra procent, mer än två procentenheter sämre än förra gången. De gröna förlorar fem av sina elva mandat i regionfullmäktige.
Samtliga övriga partier gick framåt. Allra mest ökade Sverigedemokraterna, som fick 19,8 procent, att jämföra med 14,6 procent i regionvalet 2014.
SD:s gruppledare Niclas Nilsson tycker att det är naturligt att alliansen tar över.
–Med de här siffrorna är det naturligt att de tar stafettpinnen. Sedan får vi se om de vill prata med oss.
Valdeltagandet i regionvalet var preliminärt 80,8 procent, en ökning från 79,0 procent förra gången, men lägre än i riksdagsvalet (84,4 procent).
Gå till toppen