Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

I kväll avgörs valet i Lund - följ rapporteringen här

Sent ikväll, söndag, får vi resultatet av kommunalvalet i Lund. Då får vi dessutom – även om det nog inte är så troligt – veta vilket eller vilka partier som ska styra kommunen under de kommande fyra åren. Följ resultat och reaktioner här.

Under kvällen kommer Sydsvenskans Lundaredaktion att rapportera löpande om valet till kommunfullmäktige i Lund. Se grafik från rösträkningen underst i artikeln.
De första distrikten i valet till fullmäktige har räknats. När 22 av 77 distrikt räknats är S största parti på 23,2 procent, en uppgång från valet 2014. Framåt (om man jämför med samma distrikt 2014) har L, V, C, FNL, SD och KD gått. M, MP och Fi tappar.
Socialdemokraternas valvaka i Lund hålls på puben John Bull. Från vänster: Sebastian Persson, Anders Almgren och Elin Gustafsson.Bild: Ingemar D Kristiansen
När klockan närmade sig 22.30 konstaterade Anders Almgren (S) att läget mellan de två styrande blocken var oerhört jämnt.
– Som det nu ser ut får inget av de traditionella blocken majoritet. Vi får därför föra samtal med alla partier, utom Sverigedemokraterna, och sondera terrängen så att vi kan få ett starkt styre av Lund.
Hade ni kunnat göra något annorlunda i valrörelsen?
– Det är för tidigt att göra den analysen nu. Vi har försökt att ta ansvar tillsammans med Miljöpartiet men högermajoriteten i kommunfullmäktige har begränsat våra möjligheter. Jag tycker ändå att vi har lyckats med våra politiska ambitioner.
– Inte minst när det gäller skolan och bostadsbyggandet. Men vi har inte kommit i mål med allt och det kan vara svårt att kommunicera i valrörelsen.
Med 16 av 77 valdistrikt räknade i Lund ligger Feministiskt initiativ väldigt nära valresultatet 2014: 3,7 procent. På partiets valvaka på Café & Le vid Botulfsplatsen är stämningen blandad, enligt Maja Grubelic, partiets förstanamn i Lund.
- Vi tittar på riksdagen också, så det är väldigt blandat. Men vi håller modet uppe för Lund, vi tänker att vi ska kunna öka i Lund. Vi var väldigt nära tredje mandat i Lund 2014.
Inga-Kerstin Eriksson (C) ser med glädje på partiets rikssiffror, och hoppas också mycket på partiets resultat lokalt i Lund.
- Just nu känns det väldigt bra för oss. Vi hoppas att siffrorna följer rikstrenden. Jag hoppas att det blir ett alliansstyre i Lund när valresultaten är klara.
Valrörelsen i Lund har varit ovanligt trevlig och med god stämning, säger Hanna Gunnarsson (V) från valvakan på Viva.
- Som vänsterpartist är man van vid att vi blir lite utskällda, affischbockar blir nersparkade. Jag har inte upplevt någon riktigt otrevlig person i valstugan. Våra affischer i valstugan har varit bortrivna en enda gång på tre veckor, det brukar vara tre-fyra gånger i veckan, säger Hanna Gunnarsson (V).
Mats Olsson kollar siffror i mobilen och diskuterar potentiella framgångar för Vänsterpartiet med Helena Falk, Nita Lorimer och Hanna Gunnarsson.
Moderaterna höll sin valvaka på restaurang Ved vid Mårtenstorget.
– Jag hoppas att alliansen blir det största blocket och då med större marginal än det ser ut att finnas mellan blocken på riksplanet, enligt SVT:s valundersökning, säger moderaternas kommunalråd Christer Wallin (M), till Sydsvenskan.
– Traditionen i Lund är att man röstar på sitt eget förslag när kommunstyret ska väljas och sedan lägger ned sin röst. Då kommer den största minoriteten att styra, fortsätter han.
– Vi kommer inte att söka aktivt stöd från SD, men de får gärna rösta på våra förslag, säger Christer Wallin.
– Vi har verkligen gjort allt vi kunnat och jobbat in i kaklet, inte minst en stor grupp från MUF har gjort en oerhörd insats. Känslan är att vårt budskap gått hem.
Strax efter 22.30 hade drygt 20 av 77 distrikt räknats i Lund kommunalval och moderaterna såg där ut att ha tappat runt tre procent.
– Jag ser det framför allt som en effekt av trenden på riksplanet, där Moderaterna förlorat ungefär lika mycket, säger Christer Wallin.
Moderaternas valvaka i Lund: Dan Ishaq visar Christer Wallin det senaste valresultatet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Från Miljöpartiets valvaka öppnar nya partiföreträdaren Karin Svensson Smith, som lämnar riksdagen och blir lokalpolitiker. Hon har redan förberett en förhandlingsrunda med alla partier förutom SD.
Troligen får inget block egen majoritet i Lunds kommunfullmäktige, men Miljöpartiet skulle kunna forma en majoritet tillsammans med alliansen. Är ett sådant samarbete uteslutet?
– Nej, inte alls. Vi har haft långa diskussioner om att vi måste ha någon sorts blocköverskridande överenskommelse för klimat och miljö. Vi har redan en färdig lista på saker som vi vill få igenom. Vi är öppna för många olika lösningar. Det enda som är stängt är samarbete med SD, allt annat är möjligt, säger Karin Svensson Smith.
Sverigedemokraterna, som på riksplanet såg ut att gå mot ett resultat runt 20 procent, gör i Lund ett betydligt sämre val – även om man ökar. Här hoppas partiet få över tio procent, hälften mot i riksdagsvalet.
De tidiga prognoserna, när 22 av 77 distrikt räknats, ger vid handen att Liberalerna fortsatt kommer att vara nästan dubbelt så stora i Lund som i riket.
– Det är för tidigt att dra slutsatser, men jag kan konstatera att vi ser ut att gå framåt lokalt, säger partiföreträdaren, kommunalrådet Philip Sandberg.
En förklaring, fortsätter han, är att partiet varit mycket aktiva också mellan valen.
– Inte som vissa andra, som bara synts veckorna innan valet.
Och vad tror du om hur Lund kommer att styras efter valet?
– Vi har gott hopp om att det ska bli ett alliansstyre och en omstart för kommunen. Men det är många distrikt som återstår att räkna, säger Philip Sandberg.
Sverigedemokraterans valvaka i Lund. Hans-Olof Andersson, partiföreträdare i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Är det svårare att vara Sverigedemokrat i Lund?
– Ja, det är det. Politik är ju mycket en fråga om befolkningens sociologiska sammansättning. Lund är ju en typisk stad där Miljöpartiet och Liberalerna, som i många andra orter inte har en chans, är stora, Hans-Olof Andersson (SD), partiföreträdare.
Gå till toppen