Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M backar rejält i Lomma – skrällresultat för Fokus Bjärred

Lommaborna valde Sverigedemokraterna och Fokus Bjärred framför Moderaterna. När alla distrikt från kommunen räknats hade Moderaterna tappat närmare sju procentenheter i valet till kommunfullmäktige. Trenden gick igen på riksnivå.
– Moderaterna gör inte ett bra val, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M).

Bland Moderaterna, som samlats för att valvaka på restaurang Landgång i Lomma, var känslorna dämpade när de räknade rösterna redovisades under söndagskvällen.
När tolv av tolv distrikt räknats stod det klart att Moderaterna skulle få 33 procent av Lommabornas röster till riksdagen, och 38,9 procent i kommunvalet. Det senare är knappt sju procentenheter mindre än i kommunvalet 2014.
– Vi gör inte ett bra val. Och vi har märkt av det när vi har varit ute på stan. Folk har sagt att de röstar på oss lokalt, men inte till riksdagen, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén.
Källa: Valmyndigheten.
Trots Moderaternas tapp ser alliansen ut att få fortsatt majoritet i kommunfullmäktige. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna ökade något, jämfört med förra valet, medan Liberalerna backade med någon procentenhet.
– Man märker att Moderaterna är starkare lokalt än på riksplan. Fråga är om det inte märks ännu tydligare i år än tidigare, säger Robert Wenglén.
Sverigedemokraterna ökade däremot, fler Lomma- och Bjärredsbor röstade på dem både lokalt och nationellt. Hittills har Wenglén inte velat lämna tydligt besked om Moderaterna kan tänka sig ett samarbete med SD i fullmäktige. Inte heller på valnatten ville han lämna tydligt besked.
– Det är fortfarande en ickefråga för oss. Jag tror inte att det finns stöd bland Moderaterna i Lomma för att samarbeta med dem, men det är något vi får diskutera när vi har ett tydligare resultat.
Fokus Bjärreds styrelse hade samlats med familj, vänner och medlemmar på Bjärreds krog för att följa rösträkningen.Bild: Johanna M Karlsson
Valets stora skräll i Lomma var Fokus Bjärred, som fick drygt tio procent av rösterna till fullmäktige. Man klarar därmed spärren på två procent med råge.
Läs också 4 frågor till Kristina Thored, Fokus Bjärred
– Vi är oerhört glada, det är helt otroligt. Det är långt över våra förväntningar, nu ska vi se till att vårda det här förtroendet, säger Kristina Thored, partiledare för Fokus Bjärred.
Nervöst på Socialdemokraternas valvaka i Lomma.Bild: Johanna M Karlsson
”S i Lomma, S i Lomma”, S i Lomma!”, ljöd ropen i ABF:s lokaler i Lomma.
Bland Socialdemokraterna var stämningen hoppfull när vallokalerna stängde vid klockan 20 på söndagskvällen. Men allteftersom att rösterna räknades blev det klart att partiet skulle få betydligt färre röster än i förra kommunvalet.
– Jag är nöjd med vår insats. Samtidigt kan jag konstatera att det blir en något annorlunda politisk bild i Lomma med en tydlig tredje aktör i Fokus Bjärred. Samtidigt går Moderaterna ner ruggigt mycket, säger oppositionsråd Lisa Bäck (S).
Under valdagen uppstod problem när minst två av kommuninvånarna skulle lämna sina röster. Det visade sig att deras namn redan kryssats för i röstlängden. På kommunen ska man nu utreda vad som gått fel.
Fakta

Så styrs Lomma kommun

Lomma har under de senaste fyra åren styrts av alliansen, medan övriga partier utgör opposition. Alliansen har idag 29 av 45 mandat i kommunfullmäktige, Socialdemokraterna har 10, Miljöpartiet 3 och Sverigedemokraterna 3.

I Lomma sker valet i tolv distrikt som rapporterar sina resultat i takt med att räkningen blir klar. Störst är Lomma hamn med 1 800 röstberättigade, medan distriktet Karstorp-Alnarp med 1 130 röstberättigade är minst. Totalt bor 17 717 personer som får rösta i kommunalvalet Lomma kommun, 48,9 procent av dem är män, 51,1 procent är kvinnor.

Om majoritetsförhållandena är oklara när valresultatet är klart är förhandlingar om makten mellan partierna att vänta. Då kan det ta ytterligare dagar eller veckor innan det blir klart vem som kommer att styra Lomma kommun fram till nästa val 2022.

Gå till toppen