Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderaterna ökar kraftigt i Staffanstorp – S tappar väljare

Moderaterna i Staffanstorp ökade kraftigt i söndagens val, medan Socialdemokraterna har minskat. Samtidigt blev Sverigedemokraterna inte alls så stora som det först verkade.

På Socialdemokraternas valvaka i Staffanstorp var stämningen dämpad.Bild: Astrid Adelgren
– Att det skulle bli så här bra vågade vi inte hoppas på, säger Christian Sonesson vid 2.30-tiden på måndagsmorgonen.
– Vårt resultat är starkt som den svenska berggrunden.
Själv menar han att partiet har varit tydliga i sina budskap, och tror att det är vad som har gått hem hos väljarna.
Källa: Valmyndigheten.
Söndagens valnatt har varit något av en rysare i Staffanstorp.
Först såg det ut om att Sverigedemokraterna skulle göra ett mycket bra val i kommunen.
– Vi representerar folket på ett sätt som tilltalar folk, vi pratar om folkets problem och har en idé om hur de ska lösas, sa Jonny Rolf som är ordförande för SD i Staffanstorp då.
Men sedan ändrades plötsligt partiets resultat.
Enligt kommunens nämndsekreterare kan det ha berott på att ett distrikt först rapporterades in felaktigt: istället för ett kommunresultat rapporterades ett riksdagsresultatet in i ett distrikt. Men det ska senare ha rättats till.
Sverigedemokraterna hamnar istället på samma nivå som vid förra valet, och det är istället Moderaterna som blir den stora vinnaren i Staffanstorps kommunval 2018.
Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har däremot tappat i röster.
– Detta är små distrikt, det går inte att dra några slutsatser av det, säger Pierre Sjöström (S), när fyra av distrikten var färdigräknade.
Men vid 03.30-tiden på måndagsmorgonen, när alla röster var färdigräknade, stod det klart att partiet tappat 4,1 procentenheter.
Både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet klarade sig över den nya småpartispärren som kräver minst två procent av rösterna. Värre gick det för SPI Välfärden, som landar på 0,8 procent och blir av med sitt mandat i kommunfullmäktige.
Staffanstorpsmoderaternas valvaka har inte varit öppen för nyhetsmedia. Men på telefon meddelar Christian Sonesson (M) att det är för tidigt att säga hur kommunen kommer att styras under de närmsta fyra åren.
– Vi får sätta oss ner i veckan och se hur vi ska regera.
Gå till toppen