Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Moderaterna behåller majoriteten i Vellinge

Moderaterna ser ut att behålla sin position i majoritet. Även SD klättrar lokalt – men inte lika mycket som man hoppades. ”Nu är det upp till bevis”, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

"Att mer än varannan Vellingebo har röstat på oss – det är respekt", säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
"Vår känsla nu är att vi står nära Moderaterna. Om de behöver förhandla är vi intresserade såklart. Men det ligger hos Carina", säger Kristian Svensson, ordförande i SD.
"Vi har tappat rejält på riksplanet. Och det är den känslan vi haft i valrörelsen", sa Carina Wutzler (M) när Vellingesiffrorna för riksdagsvalet började trilla in.
Medan riksdagsrösterna räknades rasade M stort i Vellingedistrikten.
– Vi har tappat rejält på riksplanet. Och det är den känslan vi haft i valrörelsen. KD och C ökar – och SD ökar väldigt mycket. Vellinge är ett starkt moderatfäste och närmare tio procent är ett rejält tapp, säger Carina Wutzler (M).
Källa: Valmyndigheten.
Men på hemmaplan gick det bättre. Vid 02-tiden när alla distrikt i kommunvalet är räknade ligger M på 50,6 procent.
– Jag och vi är grymt nöjda. Det känns som om vi har ett starkt stöd i Vellinge och nu får vi se till att leva upp till det förtroendet. Att mer än varannan Vellingebo har röstat på oss – det är respekt, säger Carina Wutzler.
– Att vi tappar så mycket på riks, men ändå lyckas stå så starka lokalt – det är gott betyg för hela vårt gäng. Särskilt när andra partier i kommunen har haft som viktigaste valfråga att ta hål på vår majoritet.
Centerpartiet lämnade kommunpolitiken i valet 2010, samtidigt som motståndspartiet Nya Listan bildades. I våras kom beskedet att partierna gått samman och skulle gå till val med en gemensam valsedel. Nu är det klart att C gör en stark comeback i kommunpolitiken.
– Vi vet att vi har tagit väljare från M. Vi vet också från rikstrenden att många män som hoppar av M går till SD – och kvinnor som hoppar av går till Centern. Vi hoppas se samma utveckling lokalt. Det är fruktbar kannibalism, säger Magdalena Nour (C).
Centerpartiet gör comeback i lokalpolitiken. Applåderna avlöste varande under valvakan på en uteservering i Skanörs hamn.
– M verkar även fortsatt få egen majoritet och SD ökar något. Det är tråkigt eftersom kommunen behöver ett nytt mer lyhört ledarskap.
Liberalerna behåller positionen som största oppositionsparti tillsammans med klättraren SD, medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar.
– MP i Vellinge följer den övergripande trenden — och backar i valet. Men vi gläds ändå över att våra väljare ger oss ett stöd för vårt lokala arbete, säger Angela Everbäck (MP).
Rolf Erichs (C), tidigare gruppledare i Nya Listan, och Magdalena Nour (C),
SD har haft sex mandat i fullmäktige under den senaste mandatperioden – och siktade på några till.
– Vi hade satt upp en målsättning på sjutton procent eller bättre. Då hade jag räknat med hur Vellingeborna röstade i riksdagsvalet 2014, säger Kristian Svensson, ordförande i SD.
I valet 2018 återgår Vellinge till en valkrets, och Kristian Svensson menar att det ger bättre förutsättningar för ett rättvisare val.
– Vi är klart besvikna. Vi trodde att vi skulle gå starkare. Men det är ett val och folk är uppenbarligen nöjda med vad Moderaterna gör i Vellinge, säger Kristian Svensson.
Läs alla artiklar om: Val 2018
Gå till toppen