Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Katrin Stjernfeldt Jammeh: ”Mitt besked om att sträcka ut en hand över blockgränsen kvarstår”

Under kvällen rådde en spänd väntan inne på Socialdemokraternas valvaka i Folkets hus i Malmö. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh var positiv – trots att partiet backade och Malmös styre framåt är högst ovisst.

Socialdemokraternas valvaka 2018. Katrin Stjernfeldt Jammeh ser framför sig ett möjligt samarbete med alla partier i Malmö kommunfullmäktige - utom Sverigedemokraterna och Moderaterna.Bild: Moa Dahlin
Strax efter midnatt, när 150 av de 192 valdistrikten i Malmö var räknade, låg Socialdemokraterna på 30,6 procent och hade backat nästan två procentenheter sedan förra valet.
– Det rödgröna gör totalt ett ganska starkt val. Socialdemokraterna är ju ensamt lika stora som alliansen. Mitt besked om att sträcka ut en hand över blockgränsen kvarstår, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Borta på Sverigedemokraternas valvaka står Magnus Olsson och säger att det blir maktskifte i Malmö, att han ska rösta för ett alliansstyre.
– Framförallt Liberalerna men också Centern har uttryckt att de inte är beredda att sätta sig i knäet på Magnus Olsson och då är ju scenariot att vi får försöka hitta ett annat sätt att få ett stabilt styre för Malmö.
Ni backar två procentenheter sedan 2014.
– Den här mandatperioden har varit väldigt tuff och inledningsvis på mandatperioden låg vi väldigt lågt, nu har vi ökat i rask takt sedan slutet. Sedan Sydsvenskans mätning i våras har vi gjort ett stort skutt uppåt.
– Under den här mandatperioden har vi vuxit med ett helt Svedala, vi har byggt 5 000 förskoleplatser, vi var porten till Sverige i den största flyktingmottagningen i modern historia, det är inte alls konstigt att Malmöborna var oroliga inledningsvis. Idag uppfattar jag att Malmöborna känner att vi klarar det, jag känner verkligen det påtagligt att det är en uppgång.
Allt är inte helt klart - men vad tänker du om resultatet kvarstår?
– För att få till ett stabilt styre kan vi komma i ett läge där vi behöver söka oss över blockgränserna. Sverigedemokraterna - vi har ingenting gemensamt, det finns inte någon öppning för ett samarbete, Moderaterna tycker jag har flyttat sig väldigt långt ut mot SD, ser inte något samarbete där heller, det är i så fall de mindre av allianspartierna. Det är också de som har sagt att de inte vill sitta i knäet på SD och då har vi ju ett gemensamt ansvar.
Klockan 20.15, Socialdemokraternas valvaka i Malmö. Reaktioner när SVT:s valundersökning dyker upp på storbildsskärmen strax efter klockan åtta på valkvällen. Socialdemokraterna tappar enligt den från 31 till 26,2 procent i riksdagsvalet. Stefan Pinjefors och Maria Bergqvist.Bild: Moa Dahlin
Kvällen började i en spänd, avvaktande koncentration på valvakan i Malmö Folkets hus.
Klockan 20.15, Socialdemokraternas valvaka i Malmö. Runt midnatt, när det rödgröna blocket just nu ligger i majoritet. ”I början blev man konfunderad om vad som skulle hända. Men jag tänkte "It ain't over until it's over". Jag känner att vi lyckats komma fram och tappat på samma gång. Det är skräckblandade känslor. Men jag har en god förhoppning och en god känsla”‚ säger Stefan Pinjefors.Bild: Moa Dahlin
Men när klockan närmade sig ett, och Stefan Löfven höll sitt tal där han gav besked om att han fortsätter som statsminister, fylldes lokalen av jubel och applåder.
Det är skräckblandade känslor. Men jag har en god förhoppning och en god känsla”‚ säger Stefan Pinjefors.
På valvakan i Malmö serverades inga baguetter. Sådana hade alla valarbetare fått nog av under de många dörrknackningar som partiet har gjort runt om i staden, berättade regionrådet Joakim Sandell under sitt välkomsttal tidigare under kvällen. Totalt sett har Socialdemokraterna över hela landet pratat med 1,7 miljoner svenskar inför valet.
Joakim Sandell i Malmö skojade om mängden lättklädda män som har öppnat dörrarna.
– Det är förvånansvärt många karlar som öppnar dörrarna i bara kalsongerna.
Två av de politiker som har knackat många dörrar i Malmö inför valet, Shatila Salami och Amani Loubani, väntade spänt på resultatet under kvällen tillsammans med sina partikamrater.
– Vi tror på vårt parti. Vad som än händer har vi kämpat så mycket vi kan, säger Shatila Salami.
– Alla förtidsrösterna är inte med ikväll, så vi vet inte hur det har gått förrän på onsdag. Vi är positiva tills vi vet säkert.
Gå till toppen