Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Långa köer till vallokaler - extra röstmottagare kallades in i Malmö

Runt om i landet har köerna ringlat långa till vallokalerna. En förklaring är att vissa kommuner bara låter en väljare i taget ta valsedlar, ibland bakom avskärmningar. På Ön i Limhamn fick extra röstmottagare kallas in, för att möta trycket från väljare.

Långa köer vid vallokalen på Ön i Limhamn.Bild: Patrick Persson
Malmös valchef Daniel Olsson berättar att antalet röstande i staden har varit stort under söndagen. På Ön i Limhamn har man under dagen fått kalla in extra röstmottagare för att möta de långa köerna.
– Ön är där vi har haft så pass långa köer att vi valde att kalla in extra röstmottagare för att hantera det. Jag har själv varit runt på en hel del ställen och det har varit mycket omväxlande. På vissa har det varit långa köer, på andra mer behagligt, säger Daniel Olsson.
När klockan närmar sig 20, då vallokalerna stänger, säger Daniel Olsson att de flesta köer verkar ha lättat. Och han lugnar den som tänker ge sig iväg sista kvarten.
– Om det är folk i anslutning till vallokalen som köar så ska de få lov att rösta. I så fall får vallokalen stänga lite senare. Alla ska få chans att rösta, säger han.
Både i Skanör och Höllviken har det också varit långa köer, ibland upp till 45 minuter. Orsaken sägs vara de nya reglerna som säger att bara en person i taget skulle hämta valsedlar.
– Vi upplyste väljarna som väntade att de även kunde rösta på kommunhuset, säger Patricia Bertarini, valsamordnare i Vellinge kommun.
En vallagsutredning föreslog 2015 bland annat att skyddet av valhemligheten borde stärkas. Om regeringens lagförslag godkänns av riksdagen i höst kan en lagändring träda i kraft den 1 januari 2019.
– Valsedlarna ska enligt förslaget förvaras avskilda i lokalen. Poängen med avskärmningen är att du ska kunna ta valsedeln enskilt. Det gäller inte vid det här valet, men vissa kommuner har redan börjat jobba efter det, säger Maria Nordström, handläggare på Valmyndigheten.
Bild: Patrick Persson
När Västerbottens-Kuriren besökte en vallokal i Tavelsjö i Umeå kommun på förmiddagen stod hundratals personer i kö.
– Vi vände i dörren och åkte hem, säger en man till tidningen.
Även i skånska Tomelilla har valförrättarna haft en stressig dag.
– Jag har aldrig varit med om så mycket köer, säger Anne-Maj Råberg, ordförande i distriktet Tryde-Olstorp-Övraby, till TT:s utsända.
Hon tror att ett stort valdeltagande spelar in.
– Vi skulle ha behövt fler valbås, vi har bara fyra.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen