Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Oppositionsrådet nöjt med valrörelsen

Christer Wallin (M), oppositionsråd, ser Lundamoderaternas siffror som ett resultat av rikstrenden och är stolt över partiets valrörelse.

Oppositionsrådet Christer Wallin följde räkningen i kommunalvalet under kvällens gång. Här visar partikollegan Dan Ishaq honom de senaste siffrorna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Restaurang Ved vid Mårtenstorget var platsen för Lundamoderaternas valvaka på söndagskvällen. Stämningen var väl inte hundraprocentigt uppeldad, men god och glad, och Mats Helmfrids entusiastiska tacktal till valarbetarna möttes med jubel.
De ledande moderaterna var alltså givetvis på plats och oppositionsrådet Christer Wallin, förstanamn på valsedeln, höll koll på valresultaten under kvällen, allt eftersom fler och fler valkretsar räknades.
Strax före klockan 23.30 hade 57 av 77 valkretsar räknats och Moderaternas resultat låg då på 16,3 procent. Vid kommunalvalet 2014 tog partiet hem 18,77 procent av rösterna.
– Jag ser det framför allt som ett resultat av rikstrenden för Moderaterna, säger Christer Wallin.
– Vi har verkligen gjort allt vi kunnat här i Lund och jobbat in i kaklet, inte minst har en stor grupp från MUF gjort en oerhörd insats. Känslan har varit att vårt budskap gått hem, med satsningar på lärarlöner och hälsa bland lärare och elever, på musikcheckar och på trygghet och tillgänglighet både till centrum och till samhällsservicen. Vi har lyckats bra med dörrknackingarna.
Så Christer Wallin är nöjd med valrörelsen.
– Man kan alltid fundera på vad man kunde gjort mer och det ska vi sätta igång med direkt. Var det till exempel rätt att inte ha lokala affischer? Det ska vi diskutera, bland annat.
Christer Wallin hoppas givetvis att alliansen blir det största blocket i Lund och då önskar han sig att det blir med en tydlig marginal. Han gläds åt att alliansen vid 23.30-tiden sammanlagt var lika stor som under den gångna valperioden.
– Traditionen i Lund är att man röstar på sitt eget förslag när kommunstyret ska väljas och sedan lägger ned sin röst. Då kommer den största minoriteten att styra. Vi kommer inte att söka aktivt stöd från SD, men de får gärna rösta på våra förslag.
Vad ska hända nu?
– Vi ska i första hand prata med våra allianskollegor och även med Förnya Lund, som vi haft ett gott samarbete med. Sedan får vi förstås avvakta det slutliga resultatet på onsdag.
Kan ni tänka er att prata med Miljöpartiet?
– Inte omöjligt, det finns med i tankarna. Men först ska vi tala med de andra allianspartierna.
Gå till toppen