Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Alliansen och SD kan ta makten – trots att S blir störst i Malmö

Socialdemokraterna blir det största partiet i Malmö. Men den borgerliga alliansen kan ändå ta makten – med hjälp av Sverigedemokraterna. ”Allt talar för att Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förlorar i Malmö”, sa kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M) och möttes av stort jubel och blommor.

Årets valrörelse är slut. Malmöborna har gjort sitt val. Allt handlar om hur de 61 åtråvärda mandaten i Malmös kommunfullmäktige, stadens högsta beslutande politiska församling, ska fördelas.
När samtliga 192 valdistrikt i Malmö är räknade har Socialdemokraterna, som styrt staden sedan 1994, fått 31 procent av Malmöbornas röster. Vid kommunvalet 2014 fick partiet 32,9 procent när alla röster var räknade.
– Känslan är att det var tungt i början av mandatperioden, idag känner jag en helt annan framtidstro, man ser att byggkranarna sträcker sig över hela staden och jag tror att man börjar se att skolresultaten sakta kryper upp, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) från Socialdemokraternas valvaka i Malmö.
Källa: Valmyndigheten.
Luciano Astudillo, Katrin Stjernfeldt Jammeh och Leif Jakobsson på Socialdemokraternas valvaka i Malmö.Bild: Moa Dahlin
Samtidigt har Miljöpartiet, som styrt tillsammans med S de senaste fyra åren, fått 5,4 procent av rösterna.
Vänsterpartiet, som lämnade det rödgröna styret 2015, har fått 11 procent.
Den borgerliga alliansen, Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna, hoppas stå som segrare när Malmös valresultatet är klart.
Moderaterna har fått 20,7 procent av rösterna och Liberalerna 6 procent.
– Malmöborna har röstat för ett maktskifte. Det ser ut som om vi kan åstadkomma det. Men jag vågar inte säga med säkerhet att jag blir kommunstyrelsens ordförande, säger Tegnhammar strax före midnatt.
C och KD, som kämpat för att ta sig in i kommunfullmäktige, var tvingade att nå upp till treprocentsspärren för att lyckas. När alla valdistrikt var räknade hade C 4,2 procent och KD 2,3 procent. Centern tar sig alltså in i Malmö kommunfullmäktige.
Läs också SD tänker tvinga fram ett maktskifte utan att kräva inflytande över politiken
Sverigedemokraterna, som gått framåt i varje fullmäktigeval sedan 2002, har sagt att partiet är redo att släppa fram ett alliansstyre.
När alla valdistrikt i Malmö är räknade har SD 16,4 procent. I valet 2014 fick partiet 13,1 procent.
Enligt Valmyndigheten har alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna 31 av 61 mandat i Malmö kommunfullmäktige – och därmed majoritet. Men räkningen är inte klar. På onsdag räknas sena förtidsröster.
– Det faller ett tungt ansvar på mig att ordna fram ett politiskt styre i Malmö, säger Torbjörn Tegnhammar.
– Jag tror att det kommer att bli ett maktskifte i Malmö, säger Sverigedemokraternas kommunalråd, Magnus Olsson, under partiets valvaka.
Sverigedemokraternas Magnus Olsson under partiets valvaka i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Läs också Stjernfeldt Jammehs (S) plan för valnatten: Sitta still och hålla dörren öppen till höger och vänster
Feministiskt initiativ, som tog hem två mandat i fullmäktigevalet 2014, har fått 1,9 procent av rösterna och ser därmed ut att få lämna fullmäktige i Malmö.
Gå till toppen